Interesant! Preparatul cu care s-a dopat Maria Şarapova se produce şi în Moldova

Scandal de dopaj în sportul internaţional. Mai mulţi sportivi renumiţi din Rusia au fost depistaţi pozitiv la preparatul meldoinium, cu denumire comercială Mildronate. Printre aceştia figurează jucătoarea de tenis Maria Șarapova, care a anunţat despre faptul că testul antidoping a fost pozitiv, în cadrul unei conferinţe de presă.

Meldonium a fost inclus pe lista substanțelor interzise, începând cu data de 1 ianuarie, “din cauza dovezilor referitoare la utilizarea sa de către sportivi cu intenția de îmbunătățire a performanțelor sportive”. Meldonium nu este aprobat în SUA şi alte state occidentale, dar este disponibil în Rusia, Letonia și alte ţări din spaţiul post-sovietic.

Interesant este faptul că Meldonium este autorizat spre vânzare liberă în Republica Moldova şi chiar se produce aici, anunţă www.mold-street.com.

Astfel, compania Balkan Pharmaceuticals SRL produce acest preparat sub denumirea comercială Meldoniu, care potrivit datelor Agenţiei Medicamentului se produce în trei variante: soluţie injectabilă şi două tipuri de capsule.

De asemenea, preparatul era achiziţionat şi pentru necesităţile spitalelor. De exemplu, chiar pentru anul 2015 s-au cumpărat preparate sub formă de soluţie injectabilă. În Republica Moldova îşi comercializată varianta originală a acestui preparat, Mildronat, compania Grindeks din Letonia, care deţine şi drepturile de autor.

Preţurile la producător înregistrate de Agenţia Medicamentului oscilează între 38 şi 166 de lei pentru o cutie.

Inventator al Meldoniumului este letonul Ivars Kalvins.

Potrivit Washington Post, Meldoniumul a fost folosit pentru început în timpul invaziei sovietice din Afghanistan, iar soldaţii îl luau pentru a-şi menţine concentrarea în condiţii de stres.

“Medicamentul, produs in prima faza în cantităţi mici în laboratoare, a devenit o parte din dieta zilnică a soldaţilor sovietici, fiind folosit atât de piloţi, de cei ce se aflau în submarine şi de cei ce au luat parte la războiul din Afghanistan”, a scris ziarul Diena din Letonia în 2009.

La rândul său, Kalvins afirma, încă în 2009, că soldaţii din Armata Sovietică nu ştiau ca primesc acest medicament. “Cu toţii primeau, dar nu ştiau ce este. Nimeni nu a întrebat vreodată”, a comentat Kalvins.

După includerea preparatului în lista substanţelor interzise, Ivars Kalvins a declarat că la mijloc sunt jocuri politice. “E o prostie ca Mildronatul să fie inclus în lista substanțelor interzise pentru a fi utilizate de către sportivi. Nu există studii clinice care să arate că el este într-adevăr un instrument care îmbunătăţeşte performanţele fizice ale sportivilor. Aici mai degrabă miroase a politică”, a declarat într-un interviu pentru BBC Ivars Kalvins.

Meldonium este recomandat în tratamentul anginei şi a infractului miocardic, dar dă rezultate şi în deficienţele neurologice şi în prevenirea diabetului. Meloniumul poate îmbunătăţi rezistenţa sportivilor, poate grăbi recuperarea după exerciţii, poate proteja împotriva stresului şi poate stimula activitatea şi funcţiile sistemului nervos.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.