Interese la vedere: declaraţii noi

De Larisa Muntean/ Chișinău / Moldova.ORG/ — Campania "Interese la vedere" continuă. Astfel alţi 13 aleşi locali din Soroca au răspuns solicitării Asociaţiei Presei Independente (API) şi a Alianţei Anticorupţie (AAC) de a-şi face publice declaraţiile de interese personale în cadrul campaniei „Interese la vedere".

Săptămâna trecută a expediat declaraţia de interese personale şi Eleonora Graur, preşedintele raionului Rezina.
La momentul de faţă, 85 de persoane cu funcţii publice şi-au declarat interesele personale în cadrul campaniei „Interese la vedere".

Totodată există o mare parte din înalţii guvernanţi şi funcţionari din Chişinău care încă nu au făcut publice declaraţiile de interese.

Care o fi fiind cauza acestora de nu prezintă de rând cu ceilalţi declaraţiile nu se ştie. Aşteptăm ca lista de 85 de persoane să se completeze în timpul apropiat, creând o transparenţă demnă pentru un stat democrat.

Cel mai grav e că mai multe instituţii publice de nivel central, în lipsa unui model al declaraţiei de interese personale aprobat de Parlamentul Republicii Moldova, acestea au modificat declaraţia,elaborând propriul formular de declarare a intereselor.

Acesta conţine doar informaţia privind interesele personale ale declarantului, pe când Legea nr.16-XVI din 15 februarie 2008 cu privire la conflictul de interese (art. 2, art. 13) prevede că în declaraţia privind interesele personale, persoanele cu funcţii publice trebuie să declare orice avantaj material sau de altă natură, urmărit ori obţinut, în mod direct sau indirect, de către persoana cu funcţie de răspundere ca urmare a îndeplinirii atribuţiilor sale de serviciu, pentru sine sau pentru persoanele apropiate, adică (soţul (soţia), persoanele înrudite prin sânge sau adopţie (părinţi, copii, fraţi, surori, bunici, nepoţi, unchi, mătuşe) şi persoanele înrudite prin afinitate (cumnat, cumnată, socru, soacră, ginere, noră).

Organizatorii campaniei "Interese la vedere" propun tuturor persoanelor cu funcţii publice cărora li se aplică Legea cu privire la conflictul de interese să completeze un formular care include toată informaţia cerută de lege, inclusiv interesele personale nemijlocite ale declarantului, interesele în virtutea stării civile şi interesele în virtutea relaţiilor de rudenie.

Campania "Interese la vedere" este realizată de Asociaţia Presei Independente (API) şi Alianţa Anticorupţie (AAC) în scopul promovării respectării Legii nr.16-XVI din 15.02.2008 cu privire la conflictul de interese.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.