Interviu realizat de Boris Vieru (Vocea Basarabiei)
– Stimate domnule Anatol Şalaru, aţi revenit de curând în politică, mai exact în primăvara aceasta, când aţi fost ales vicepreşedinte al Partidului Liberal. Ce v-a făcut să vă decideţi la un pas pe care nu credem că-l mai aştepta cineva de la dvs?
Mulţi şi-au pus întrebarea de ce am plecat din politică. Probabil, pentru că nu a mai fost cazul să continui când toate s-au dat peste cap. Astăzi însă este nevoie de oameni cu experienţă, care nu s-au compromis şi care nu au renunţat la idealurile naţionale. Am urmărit întotdeauna ce se întâmplă în Moldova, am fost întotdeauna aproape de partidul pe care eu l-am fondat, Partidul Liberal fiind succesorul Partidului Reformei pe care l-am fondat în 1993. Este unul dintre cele mai vechi partide din republică, are 15 ani de existenţă şi întotdeauna mi-am dorit să mă întorc în partidul din care am plecat.
– Ce aţi făcut în aceşti ani?
– Am fost angajatul unei companii internaţionale din domeniul petrolier pentru care am lucrat în mai multe ţări din Asia şi Orientul Mijlociu. A fost o experienţă foarte frumoasă, bogată, inedită chiar, şi nu regret nimic din ce am făcut în viaţă, mai ales că în acest timp am reuşit să cunosc diferite culturi, mentalităţi, neamuri şi popoare. Datorită acestei experienţe extraordinare, astăzi privesc altfel viaţa.
Idealurile proclamate de noi în 1988 sunt şi astăzi actuale
– Cum vedeţi evoluţia R. Moldova din momentul în care aţi fondat Cenaclul “Alexe Mateevici” şi până în prezent?
– Cu părere de rău, idealurile proclamate de noi în 1988 nu au fost realizate pe deplin, ele sunt şi astăzi actuale, pentru că, aşa cum ştie toată lumea, noi şi în acest moment istoric luptăm pentru aceleaşi lucruri pentru care am luptat în 1988-1989. Nici astăzi nu avem presă liberă, nu avem democraţie, totul e monopolizat de un singur partid, exact cum era în anii puterii sovietice. Suntem priviţi cu neîncredere de către europeni, satele şi oraşele Moldovei s-au pustiit, 960 mii de oameni, conform ultimelor date statistice, au plecat să muncească peste hotare, nu mai are cine să lucreze aici, respectiv nu mai are cine să plătească impozitele. În consecinţă, pensionarii noştri nu vor putea primi pensii: dacă nimeni nu lucrează pentru ei, nimeni nu-i întreţine. Cu părere de rău, suntem codaşii Europei, iar startul a fost foarte bun în 1990. Dacă am fi avut coloană vertebrală şi oameni de stat cu o înaltă moralitate şi răspundere, probabil astăzi era altă situaţie.
– Credeţi că o societate democratică se poate baza pe moralitatea politicienilor?
O societate democratică se bazează pe supremaţia legii şi pe buna funcţionare a instituţiilor democratice. Iar omul politic, ales de cetăţeni să asigure buna funcţionare a tuturor mecanismelor sociale, trebuie să dea dovadă de moralitate şi perseverenţă, altfel va fi un om politic care acţionează numai în interes propriu, nu şi în interesul poporului pe care îl reprezintă. Aşa spuneau şi marii noştri înaintaşi.
Tinerii trebuie să înveţe ce înseamnă cinstea, demnitatea, iubirea de neam şi de Ţară, respectul faţă de valorile noastre româneşti
– Unii consideră că batem pasul pe loc din cauză că în toţi aceşti ani am vorbit mai mult despre valorile noastre naţionale şi am cam uitat de economie…
Şi în România se vorbea că se acordă o mai mare atenţie clasicilor literaturii noastre decât calculatorului, acum lucrurile sau cam inversat acolo. Şi aici ar trebui să fie la fel, trebuie să-i învăţăm pe tineri să se orienteze în viaţă, dar în acelaşi timp trebuie să înveţe ce înseamnă cinstea, demnitatea, iubirea de neam şi de Ţară, respectul faţă de părinţi şi faţă de valorile noastre româneşti.
Eu cred că tocmai din acest motiv am pierdut la începutul deceniului trecut, pentru că ne-au lipsit calităţile sus-menţionate. În 1990, toţi cei care au susţinut Frontul Popular au fost aleşi deputaţi. Dar pe parcurs mulţi au trecut la agrarieni, în alte partide. Mulţi au fost special infiltraţi printre noi, ca să ne distrugă din interior şi până la urmă a rămas doar o mână de oameni din Front. Anii 1990 sunt asociaţi cu guvernarea Frontului Popular, ceea ce nu este adevărat. Vorbesc de moralitate, pentru că mulţi politicieni au dat dovadă atunci de imoralitate şi asta a condus la venirea agrarienilor la putere, iar mai târziu a partidelor de stânga proruseşti, care au pregătit intrarea triumfală a partidului comuniştilor, care a venit acum şapte ani la putere şi deocamdată mai este la putere şi a monopolizat toate structurile din stat. Tocmai din acest motiv a apărut necesitatea creării unui partid cu oameni curaţi, a unui partid alcătuit din oameni care nu s-au compromis, nu s-au vândut, nu au trădat, nu au colaborat. Şi în societate a apărut o astfel de necesitate. Tocmai din acest motiv ceea ce eu am numit “fenomenul Dorin Chirtoacă” capătă o amploare tot mai mare: Partidul Liberal este singurul partid în creştere nu numai în sondaje, dar şi numeric.
– Foarte mulţi pledează pentru participarea partidelor democratice la alegerile parlamentare din 2009 pe o singură listă…
La Consiliul Central al PL am stabilit că, deocamdată, nu vom fuziona cu nimeni, însă suntem dispuşi să colaborăm cu partidele democratice care nu şi-au trădat electoratul. Noi nu putem colabora cu oamenii care au fost implicaţi în structurile comuniste, cu partidele care i-au votat pe comunişti la 4 aprilie. Noi vrem să iniţiem schimbarea, iar schimbarea o putem face numai cu oameni curaţi. Lozinca nomenlaturiştilor era: “La timpuri noi – tot noi!”. Nu putem să ne conducem după aceeaşi lozincă. Nu putem să ne bazăm astăzi pe cei care au votat la 4 aprilie. Avem două exemple relevante în acest sens: 1. Istoria din 1990 a Frontului Popular, când toţi au intrat în Parlament pe o listă comună şi apoi s-au împrăştiat care şi încotro. 2. Avem trista istorie a blocului “Moldova Noastră”, condus de Serafim Urechean, care a adus în Parlament nişte partide care nu aveau nici o şansă să intre în Parlament, şi care au plecat – unii au votat cu comuniştii, alţii şi-au refăcut partidele. Şi atunci mă întreb: de ce ţinem neapărat să călcăm de fiecare dată pe aceeaşi greblă? Fiecare partid trebuie să fie responsabil de oamenii pe care îi are, de politica pe care o promovează, iar dacă fuzionăm, eliminăm orice răspundere şi, oficial, nimeni nu mai poartă nici o vină pentru erorile comise. Dacă venim pe o singură listă, luăm de pe umerii partidului responsabilitatea pentru oamenii pe care i-a trimis acolo. Unele partide s-au înfiinţat acum un an, dar strigă cel mai tare că ar trebui să ne unim şi să mergem pe o singură listă. Cine i-a pus pe aceşti oameni să-şi facă partide, dacă ştiau din start că nu au şanse să intre în Parlament? Aveau ocazia să intre în alte partide şi să le întărească din interior. Cetăţenii sunt acum mult mai bine informaţi, au o cultură politică mai înaltă, nu mai votează ca în anii 1990, atunci când partidele puteau să ajungă în Parlament şi după jumătate de an de la înfiinţarea lor. Bănuiesc că unele din aceste partide sunt manipulate pentru a aduce în Parlament cât mai mulţi oameni care vor vota pentru comunişti. Mulţi dintre ei încearcă în fel şi chip să mai câştige un mandat, să mai prindă un post bun.
Bruxelles-ul vede în echipa PL o alternativă la guvernarea comunistă
– Care credeţi că ar trebui să fie raportul de forţe în viitorul parlament?
Eu respect toate doctrinele politice, dar cred că e timpul să se polarizeze puţin societatea şi să rămână pe scena politică trei-patru partide mari, aşa cum este firesc. După ce stânga a guvernat opt ani, e timpul să vină şi guvernarea de dreapta, care să atragă investiţii străine. Din acest punct de vedere, la noi situaţia este dramatică. La conferinţa primarilor capitalelor europene de la Bruxelles unicul primar invitat din Europa de Est a fost Dorin Chirtoacă. Anume cu el se discută despre posibilităţile de a deveni membri ai UE. Toată mass-media docilă puterii l-a atacat atunci pe primar, acuzându-l de faptul că-şi însuşeşte rolul de ministru de externe. Cei de la Bruxelles l-au invitat anume pe Dorin Chirtoacă, pentru că văd în echipa PL o alternativă la guvernarea comunistă. Şi încrederea populaţiei în PL este mult mai mare decât acum un an.
– Acest lucru se întâmplă în condiţiile în care primarul capitalei este criticat în permanenţă de către mass-media aservită puterii.
Orice reclamă, inclusiv cea negativă, tot reclamă este. În 1988, când Cenaclul “Alexe Mateevici” avea vreo trei luni de la înfiinţare, o dată în două săptămâni câteva sute de oameni ne adunam pe Aleea Clasicilor şi discutam. Nu au ştiut mulţi de existenţa noastră până când, la indicaţia comuniştilor de atunci, presa a încercat să ne distrugă, scriind despre noi că suntem naţionalişti, anticomunişti, ceea ce însemna o crimă în acea perioadă. După ce lumea a aflat de existenţa noastră, au început să vină cu miile la şedinţele Cenaclului.
– Da, dar atunci eraţi unica alternativă, acum poate există mai multe…
– Aşa este. Noi suntem aliaţi cu toate partidele anticomuniste. Fiecare dintre ele este liber să-şi promoveze programul politic, să-şi câştige alegătorii. Ce face însă când ajunge în Parlament? Avem experienţa tristă din 2005, când au venit în Parlament şi au votat pentru comunişti, deşi nu i-a rugat nimeni. De asta ne este cel mai mult frică. Suntem atacaţi şi din motivul că nu acceptăm în rândurile Partidului Liberal oameni corupţi, compromişi. Au fost încercări de a-i corupe pe unii oameni de-ai noştri, de a ne convinge să facem un partid comun. Nu putem. Cei care vor să fugă de responsabilitate încearcă să ajungă în Parlament pe o listă comună, de dorit cât mai mare. Acolo unde răspunderea e colectivă e mereu dezordine.
PL a crescut în preferinţele cetăţenilor în proporţie de 300 procente
– În cazul în care partidele necomuniste câştigă alegerile în 2009, credeţi că este posibilă o guvernare de coaliţie?
Majoritatea partidelor de dreapta a scăzut în ultimul timp în sondaje, cu excepţia PL, care a crescut în preferinţele cetăţenilor de mai bine de trei ori. Îmbucurător este şi faptul că PCRM a scăzut în sondaje. Totodată, numărul celor indecişi este foarte mare. Trebuie să muncim cu perseverenţă pentru a obţine încrederea celor indecişi, pentru că numărul lor variază de la 40 % la 50 %. De capacitatea politicienilor de a se mobiliza, de a-şi curăţi rândurile, depinde dacă aceşti oameni vor vota pentru partidele de dreapta.
– Cum credeţi că pot fi mobilizaţi aceşti cetăţeni astăzi, când avem un spaţiu mediatic restrâns pentru opoziţie?
– Poate nu o să mă credeţi, dar întâlnirile pe care le am în raioane, împreună cu Dorin Chirtoacă, cu Mihai Ghimpu, ne arată că oamenii noştri sunt foarte bine informaţi. De exemplu, de Ziua Internaţională a Copiilor, la nivel republican am organizat o acţiune. Am mers în aproape toate satele Moldovei şi nu am întâlnit un om care să nu fi auzit de Dorin Chirtoacă. Nu există persoană, de dreapta cel puţin, care să nu vadă în Dorin Chirtoacă o alternativă la actuala conducere. Noi trebuie să ducem mesajul PL viitorilor noştri alegători, ei trebuie să vadă o coeziune între partidele politice. Unele partide consideră că vor lua voturile de la alte partide dacă vor face cât mai mult scandal, cât mai mult populism. Este o eroare, pentru că şi alegătorii noştri s-au schimbat, s-au maturizat.
– Preşedintele Voronin a propus demiterea prin referendum a Primarului Dorin Chirtoacă. Primarul se pare că nu este prea îngrijorat de aceste afirmaţii ale preşedintelui. Dumneavoastră ce credeţi?
Nici eu nu sunt îngrijorat. Este, de fapt, un act de disperare al preşedintelui Voronin. Dânsul crede probabil că e suficient să iasă la NIT, să dea indicaţii şi electoratul va face exact ce spune el. În caz de referendum, însă, rezultatele vor fi distrugătoare pentru Voronin.
– O problemă ar fi şi relaţia autorităţilor locale cu cele centrale. Acolo unde, în vara anului trecut, cei de la PCRM nu au câştigat alegerile în consiliile rationale, acum se confruntă cu probleme serioase, probabil tot pentru un rezultat pe care şi l-ar dori opoziţia în alegerile din anul viitor….
Autorităţile locale întâmpină probleme, mai ales acolo unde nu au câştigat comuniştii. Municipiul Bălţi, de exemplu, a primit de la Guvern de trei ori mai mulţi bani decât Municipiul Chişinău. Dacă guvernarea consideră că în acest fel o să-şi atragă simpatizanţi, atunci greşeşte amarnic.
– Primăriile nu reuşesc să facă faţă lucrurilor tocmai după ce au câştigat alegerile. Cum credeţi că percep oamenii această realitate?
Eu consider că şi cu finanţe puţine primarii noştri îşi fac cu cinste datoria. Dacă consiliile locale s-ar destrăma din cauza partidului de guvernământ, sau din lipsă de finanţare, atunci, potrivit unor sondaje, oamenii ar vota pentru partidele din opoziţie. Oamenii înţeleg foarte bine cum stau lucrurile. Ei au fost în Europa şi sunt mult mai informaţi decât acum 10 ani. Am fost la o întrunire cu alegătorii din Şoldăneşti şi în sală erau persoane care cunoşteau limbile greacă, portugheză, franceză, spaniolă şi engleză. Pe aceşti oameni nu-i mai poţi minţi.
– Credeţi că acesta este grupul activ care va merge să voteze?
Cu siguranţă. Oamenii sunt decepţionaţi de tot ce se întâmplă aici, ei nu mai vor să stea departe de casă şi de familie, sau chiar dacă pleacă, să nu fie nevoiţi să plătească mii de euro pentru a putea pleca să muncească în Europa. Oamenii vor să circule liber, ei vor investiţii străine. Investitorii străini nu vor veni aici atâta timp cât la guvernare sunt comuniştii. Ar trebui să cunoască fiecare acest adevăr. Noi putem să ne aducem acasă copiii din Europa numai atunci când vom crea condiţii aici. Asta înseamnă să avem locuri de muncă bine plătite. Nimeni nu pleacă de la bine la rău. Toţi au plecat pentru că aici nu au posibilitatea să-şi întreţină familia, să le asigure copiilor lor un viitor. Vedeţi ce se întâmplă astăzi în nordul României. În judeţele Arad, Bihor se deschid puncte de frontieră ca să vină cetăţenii din Ungaria să lucreze în România. Rata şomajului este de 0 %. Acest lucru se datorează investiţiilor din Occident. La ora actuală în România este un deficit extraordinar de forţă de muncă.
Avem promisiunea autorităţilor române că în curând toţi cei în drept vor putea redobândi cetăţenia română
– În acest context, ce atitudine are PL faţă de acţiunile desfăşurate de unele partide pentru susţinerea Acordului cu privire la micul trafic de frontieră cu România?
Partidul Liberal susţine semnarea Acordului cu privire la micul trafic de frontieră cu România, dar pe noi ne interesează să poată circula liber toţi cetăţenii R. Moldova, şi să meargă până la Paris dacă e nevoie, şi nu doar 30 de km în România. Noi trebuie să avem dreptul de a munci în România, unde salariul în construcţii este de la 500 la 3000 de euro.
PL are două priorităţi: prima este obţinerea cetăţeniei române pentru toată populaţia R. Moldova. Despre acest lucru am discutat cu autorităţile române, cu preşedintele României Traian Băsescu, cu atât mai mult cu cât UE şi-a dat acordul ca cetăţenii R. Moldova să poată obţine sau redobândi cetăţenia română. Dar acest lucru se va întâmpla numai atunci când vor pleca comuniştii de la guvernare, pentru că aceste iniţiative trebuie să vină din partea guvernării de aici.
A doua prioritate este că noi vrem ca toţi cetăţenii moldoveni să circule liber în Europa, să fie eliminat regimul de vize, şi pentru acest lucru am găsit susţinerea liberalilor de la Bruxelles şi a altor partide europene. Populaţia care a dorit să plece în Europa a plecat. Problema e în altă parte, e cu cetăţenii moldoveni care vor astăzi să-şi vadă nepoţii, feciorii.
În general însă, problema principală a viitoarei guvernări va fi crearea locurilor de muncă aici. Vă dau un exemplu: în primele trei luni ale anului în oraşul Şoldăneşti rata mortalităţii a fost de trei ori mai mare decât cea a natalităţii. Dacă va continua acest proces, satele şi oraşele Moldovei vor rămâne pustii. În Spania, Italia şi Portugalia sunt clase întregi unde învaţă copiii noştri. Trebuie să le creăm condiţii pentru a-i aduce acasă.
– Credeţi că vor avea de rezolvat multe probleme democraţii în cazul în care vin la putere, după guvernarea comunistă de 8 ani? Şi cât de rapid vor reuşi ei să producă schimbarea?
Oricine îşi doreşte schimbări rapide, dar aproape toţi înţeleg că nimic nu se obţine simplu şi uşor. Conform sondajelor, circa 80 la sută din respondenţi nu cred în schimbările rapide în Moldova. Multe din problemele capitalei se vor rezolva chiar în acest an. Primăria Municipiului Chişinău se confruntă cu o grea moştenire lăsată de comunişti: nu are bani suficienţi, a fost lăsată cu vistieria goală, fără poliţie, foştii primari s-au aventurat în diferite proiecte populiste şi costisitoare, deşi banii puteau fi folosiţi în alte scopuri. Cu toate acestea, s-a reuşit majorarea salariilor învăţătorilor cu circa 20 procente. Este pentru prima dată când Primăria reuşeşte să facă şi nişte economii; până acum se dădeau bani mulţi pe lucruri ieftine.
Suntem un stat fals neutru, care găzduieşte trupe ruse în Transnistria şi face politica Kremlinului la Chişinău
– Preşedintele Voronin declară că este aproape rezolvarea conflictului transnistrean. Unde credeţi că este problema?
La Moscova. Liderii separatişti de la Tiraspol sunt susţinuţi de Moscova. Nu putem reunifica R. Moldova atâta timp cât Smirnov e lider acolo. Problema se va rezolva atunci când Moscova îşi va lua mâinile de pe Transnistria. Problema noastră este că unii politicieni sacrifică interesul naţional, sunt gata să sacrifice viitorul nostru şi al copiilor noştri pentru a-şi păstra fotoliile de deputaţi şi de miniştri. Vând pământuri Ucrainei, adoptă legi pentru a satisface poftele Rusiei, mă refer la legea privind securitatea naţională. Drumul nostru în Europa merge prin NATO. Nu poţi fi memrbu al UE, aşa cum pretind comuniştii, fiind un stat fals neutru, care pe deasupra găzduieşte trupe ruse în Transnistria şi face politica Kremlinului la Chişinău.
La viitoarele alegeri parlamentare marea bătălie, pentru actualii guvernanţi, nu va fi pentru doctrina politică, ci pentru a-şi păstra fotoliile şi a-şi proteja astfel averile făcute în aceşti opt ani. Ei se vor ţine cu ambele mâini de fotolii pentru a nu-şi pierde privilegiile. Dar în faţa legii trebuie să răspundă toţi, inclusiv cei din partidele de dreapta, dacă au furat, dacă au fost corupţi.
Noi trebuie să dăm independenţă judecătorilor, numai aşa toţi vor fi egali în faţa legii. O lege bună aplicată preferenţial devine o lege proastă. Noi trebuie să avem legi pe care să le respectăm. Nu trebuie să aibă imunitate nici deputaţii, nici miniştrii, nici preşedintele. Toţi trebuie să răspundă. Din cauză că unii se consideră mai cetăţeni decât alţii, apare corupţia şi sentimentul că nu vor fi traşi la răspundere.