Principalul partid de opoziţie va adopta un ton mai incisiv decât a avut opoziţia liberală până acum. Priorităţile liderului PLDM sunt aducerea comuniştilor în faţa justiţiei şi modificarea Constituţiei.
Care sunt punctele nenegociabile pentru Partidul Liberal Democrat (PLDM) în relaţia cu partenerii din nou constituita Alianţă pentru Integrare Europeană (AIE) şi cu comuniştii, în vederea totalizării numărului necesar de voturi pentru alegerea preşedintelui?
Vlad Filat: În interiorul Alianţei deja am trecut prin negocieri, însă în raport cu Partidul Comuniştilor avem câteva principii la care nu renunţăm. Toţi cei care au încălcat legea vor trebui să răspundă, nu numai în faţa justiţiei, ci şi în faţa cetăţenilor, pentru actele comise în timpul guvernării comuniste. Al doilea este că ţinem la principiul modificării Constituţiei, pentru a asigura funcţionarea tuturor instituţiilor statului. Dorim ca preşedintele să fie ales prin vot direct, iar alegerea deputaţilor să se facă printr-un sistem mixt, jumătate prin vot proporţional, jumătate prin vot uninominal.
AIE, cu PLDM ca principal partid, va avea un ton modificat faţă de perioada în care vioara întâi a opoziţiei era Partidul Liberal?
Vlad Filat: Noi avem angajamente asumate, avem o înţelegere, suntem egali. Dar avem şi rezultate diferite, care arată că PLDM a obţinut sprijinul celor mai mulţi cetăţeni, şi de aceea avem dreptul moral de a fi mai incisivi.
În calitate de lider al opoziţiei veţi candida pentru preşedinţia Parlamentului?
Vlad Filat: Este prea devreme pentru a da un răspuns. Într-adevăr, preşedintele Parlamentului va conduce cea mai importantă instituţie a statului. Însă noi nu privim lucrurile separat. Alegerea preşedintelui statului şi a preşedintelui Parlamentului face parte dintr-un tot, astfel încât cele două instituţii să funcţioneze ca un tandem.
Analiştii moldoveni consideră că partidele din AIE se feresc de funcţia de premier. Este adevărat?
Vlad Filat: Într-adevăr, sarcina de a prelua guvernul nu este una deloc uşoară în perioada aceasta de criză, însă nu poate fi vorba că nu suntem pregătiţi pentru guvernare.
Presa rusească scria că AIE va face totul pentru a bloca numirea lui Voronin în orice funcţie în stat. Aveţi această intenţie?
Vlad Filat: Voronin nu mai are cum să obţină funcţii în stat, iar cu comuniştii nu vom avea negocieri, ci doar un dialog. Suntem foarte pregătiţi pentru a obţine voturile comuniste necesare pentru alegerea preşedintelui. Avem scenarii deja stabilite.
Preşedintele Voronin e în vacanţă în Turcia. La fel şi deputaţii comunişti. Înseamnă că au renunţat cu totul la negocierile pentru putere?
Vlad Filat: Eu cred că se gândesc în continuare la negocieri, dar le vor abandona pentru că au pierdut sprijinul popular. Vacanţa este chiar rezultatul acestei frustrări.
Partidul Popular Creştin Democrat a cerut din nou renumărarea voturilor. Este o tactică pentru amânarea validării alegerilor?
Vlad Filat: M-aş mira să dea curs Curtea Constituţională cererii PPCD, care este una sterilă. Când opoziţia a depus cereri similare, bazate pe date concrete, Curtea a refuzat renumărarea voturilor.
În cât timp Moldova va avea instituţii funcţionale, după o perioadă electorală care a durat o jumătate de an?
Vlad Filat: După validarea mandatelor de către Curtea Constituţională, totul depinde de preşedintele în exerciţiu Voronin, care trebuie să convoace Parlamentul. Aici există mai multe date vehiculate: fie 21, fie 29 august. Oricum, art. 63 din Constituţie arată că această convocare se face la cel mult 30 de zile de la data alegerilor. Cred că până la sfârşitul lui septembrie toate instituţiile din Republica Moldova vor funcţiona.