De Stela Roman
Chişinău (Moldova.ORG) — Mircea Ciobanu, membrul Uniunii Scriitorilor din Moldova a numit actuala Uniune o Transnistrie spirituală, care nu se deosebeşte de cea de pe vremuri. El a chemat conducerea la o sfârşire a separatismului literar basarabean, iar dacă totul ramâne pe vechi, este cazul să se retragă.
Care credeţi că este cauza acestei situaţii tensionate în cadrul Uniunii?
Cred că cauza se explică foarte simplu, una este felul de a vedea lucrurile, de a gândi şi de a le organiza ale actualei conduceri a Uniunii Scriitorilor, şi a doua, cu siguranţă, este inerţia noastră, pentru că tolerăm aceste lucruri deja de ani de zile.
Vorbind despre d Cimpoi, v-aţi referit la dumnealui ca la un Mao Zedong al scriitorilor. Este cazul să-l numim un uzurpator al puterii, un dictator?
Nu pot să-l numesc pe d Mihai Cimpoi un uzurpator, însă situaţia în care se află dumnealui este asemănătoare cu situaţia unui Mao Zedong sau al unui Leonid Ilici Bejnev, reales timp de decenii. Este vorba de inerţia noastră în gândire şi de anturajul care-l ţine cu de-a sila aproape.
S-a vorbit despre faptul că, de la venirea d Valeriu Matei în Uniune, d Suceveanu a devenit marginalizat. Ce credeţi despre această situaţie?
Cred că este chiar destul de vizibil. Valeriu Matei are întotdeauna plăcerea de a conduce, indiferent ce, şi în orice funcţie, oricât de modestă, pentru că nu are decât o funcţie de director de program, el se prezintă aproape ca un preşedinte al Uniunii. Este o boală, este un obicei.
Aţi numit cafeneaua Uniunii Scriitorilor «Cafeneaua unui singur scriitor». Era vorba de d Matei?
Eu am avut în vedere că la cafeneaua asta nu mai vine nimeni. De regulă văd doar vre-un scriitor, câteodata pe acelaşi Matei. Odată ce d Matei a înţeles că e vorba despre el, atunci o las la discreţia lui, eu nu am nimic împotrivă să cred la fel.
Care ar fi profitul dumnealui în cazul dat?
Nu e vorba de un profit, este vorba de ineficienţă, sau un fel de înlăturare completă al unui local pentru cu totul alte scopuri decât nişte întruniri scriitoriceşti.
Ce a reprezentat cafeneaua în trecut?
Era locul unde se puteau întâlni oamenii să mai schimbe nişte vorbe, era locul unde puteai să vii şi să vezi un scriitor în carne şi oase.
Credeţi că, în aşa caz, d Cimpoi poate fi numit uşor influenţabil?
Da, cu siguranţă. Nu ştiu deja în ce formă se produce asta.
Care credeţi că ar fi fost soluţia optimală de rezolvare a situaţiei în Uniune?
Schimbarea integrală a anturajului. Nu e vorba de o rocadă, prin schimbarea lui Cimpoi prin Suceveanu, ci de o schimbare a întregii componenţe.