ISNM propune un plan de actiuni de patru ani pentru democratizarea tarii si reglementarea diferendului transnistrean

Institutul Strategiei Nationale din Moldova (ISNM) propune un plan de actiuni de patru ani pentru democratizarea tarii si reglementarea diferendului transnistrean, care prevede democratizarea regiunii din stanga Nistrului si acordarea statutului de autonomie acestei regiuni.

Potrivit presedintelui ISMN, Eduard Musuc, planul a fost elaborat respectand prevederile Constitutiei Republicii Moldova, ale Planului de actiuni RM-UE, deciziile OSCE de la Istanbul, precum si propunerile presedintelui ucrainean, Victor Iuscenko, formulate la 22 aprilie, la Chisinau. Documentul stabileste ca, pana in noiembrie curent, armata rusa trebuie sa-si retraga prezenta militara din Transnistria, iar in luna decembrie in regiune sa aiba loc alegeri in sovietul suprem, ca organ reprezentantiv al regiunii transnistrene. Autorii proiectului propun ca acest scrutin sa se desfasoare in corespundere cu legislatia electorala a R.Moldova si sa fie monitorizat de Rusia, SUA, UE, Consiliul Europei si OSCE.

La urmatoarea etapa, pana in iulie 2006, se stabileste monitorizarea frontierei moldo-ucrainene pe segmentul transnistrean, printre masurile obligatorii fiind inlocuirea fortelor de pacificare actuale cu un contingent militar international sub egida OSCE si monitorizarea internationala a intreprinderilor din complexul militar, aflate in regiune.

Reprezentantii ISNM mai propun ca Unitatii Regionale Autonome Transnistria (URAT) sa-i fie acordat dreptul la autodeterminare, in cazul modificarii statutului international al RM; dreptul la simbolurile si atributica proprii; garantarea dreptului la proprietate; libertatea de a-si forma organele puterii regionale. In plus, statutul regiunii autonome sa fie aprobat de catre Parlamentul de la Chisinau si inclus in Constitutie, iar orice modificari la statut sa fie operate doar cu acordul puterii de la Tiraspol sau al populatiei din zona.

Autorii Planului au precizat ca documentul are un caracter provizoriu, este prezentat pentru dezbateri, corectari si adaptari de catre experti locali si internationali, societatea civila, partidele politice, de catre partile aflate in conflict si de catre mediatori si garanti.

Potrivit presedintelui ISNM, pana acum RM nu a prezentat viziunea proprie asupra procesului de solutionare a conflictului transnistrean sub forma unui document legal. Toate variantele de solutionare a crizei au venit din exterior: Rusia, OSCE, Ucraina. De aceea, in opinia lui Eduard Musuc, este imperios necesara aprobarea unui Plan National unic de Democratizare si Reintegrare a RM, ca document de baza pentru procesul de reformare a tarii si tranzitie la un stat unificat, democratic si prosper. // REPORTER.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.