Guvernul italian a adoptat joi legea privind creşterea vârstei de pensionare pentru angajaţii din sectorul privat şi de stat, fără a stârni reacţii puternice, în condiţiile în care reforma sistemului de pensii s-a lovit în alte state din Europa de opoziţia populaţiei, transmite AFP.
Această reformă se bazează pe o creştere progresivă a vârstei de pensionare, începând din 2015, pentru salariaţii din sectorul privat şi cel public, în funcţie de speranţa de viaţă.
Principiul acestei reforme figura deja în legea votată în vara lui 2009, însă planul de austeritate care urmează a fi adoptat joi precizează modalităţile de aplicare a acestei legi.
Conform estimărilor, această reformă va duce la creşterea progresivă a vârstei legale de pensionare, cu peste trei ani, până în 2050.
Guvernul a impus, începând din 2011, un termen de 12 luni salariaţilor, înainte ca aceştia să poată ieşi la pensie, odată ce au dobândit acest drept, în locul termenului de patru-nouă luni, cerut până acum.
Aceste măsuri vor permite statului italian să facă economii de 86,9 miliarde de euro până în 2050, deşi sistemul de pensii a fost reformat în perioada 1995 – 2007. Această reducere de cheltuieli este binevenită, totuşi.
La sugestia CE, guvernul italian a hotărât creşterea vârstei de pensionare pentru femeile angajate în sectorul public la 65 de ani, aceeaşi vârstă de pensionare cu cea a bărbaţilor, faţă de 60 ani la ora actuală. În sectorul privat, diferenţa rămâne.
Deşi reforma pensiilor a suscitat o intensă opoziţie în ţări precum Spania, Franţa sau Grecia, guvernul condus de Berlusconi a beneficiat de neînţelegerile dintre sindicate, reuşind să voteze legea fără a-i face prea multă publicitate şi fără a purta negocieri cu partenerii sociali.
Complex, sistemul italian are două tipuri de pensii. Conform estimărilor, în perioada 2015 – 2050, vârsta legală de pensionare va creşte de la 65 la 68,4 ani pentru bărbaţii din sectorul privat şi de stat şi de la 60 la 63,5 pentru femeile din sectorul privat, în cadrul ‘pensiei pentru limită de vârstă’, care prevede cotizaţii de minimum 20 de ani. În privinţa "pensiei pentru vechime în muncă’, ce prevede minimum 35 de ani de cotizaţii, vârsta legală de pensionare va creşte de la 62 la 65,4 ani.
Persoanele care au cotizat la stat timp de 40 de ani nu sunt totuşi vizate de această lege şi vor putea ieşi la pensie chiar dacă nu au atins vârsta legală.