Cât de poluat este aerul din Chișinău?
Și Ana Neaga cu soțul s-au mutat cu trei ani în urmă din oraș în suburbie. Decizia de a avea un copil și dorința de a-l proteja de aerul poluat au fost printre motivele care i-au făcut să se mute în Trușeni, unde „respiră un aer mai curat". Ana mărturisește că vedea mămicile cu cărucioare care se plimbau lângă străzile pline de mașini și asta o deprima. „Îmi imaginam ce respiră acei copii și nu-mi doream pentru bebelușul meu așa ceva."
Am încercat să aflăm care este starea aerului din capitală, cum se măsoară acesta și dacă avem motive reale de îngrijorare.
Buletinele din 2024 arată că în majoritatea zilelor din acest an concentrațiile unor poluanți, cum sunt oxizii de azot, au depășit norma maximă admisibilă în Chișinău. Totuși, în buletine sau pe site-ul instituției nu se explică ce înseamnă asta și cum ne afectează.
Specialiștii Agenției de Mediu spun că aceste date nu sunt preluate de la ei. Ei sunt de părere că monitorizarea aerului prin senzori este mai puțin exactă decât cea de la sol.


Autoritățile recunosc că echipamentul de monitorizarea a aerului din Chișinău este învechit și că Ministerul Mediului colaborează cu organizațiile internaționale pentru modernizarea rețelei de monitorizare a aerului. Costul unei astfel de stații automatizate poate ajunge până la un milion de euro.
Chiar dacă legile sunt actualizate, felul în care funcționează stațiile este departe de unul european. Potrivit Nataliei Platon, normele privind calitatea aerului au fost stabilite în 2008 de către Ministerul Sănătății. Natalia Platon spune că în Moldova nu se utilizează, de exemplu, Indexul European al Calității Aerului.
Totuși, raportul a fost realizat în perioada pandemiei Covid-19, care ar fi putut îmbunătăți temporar starea aerului din Chișinău.
Ultimul Raport autohton privind starea mediului din Moldova a fost publicat în 2018. De atunci, nu s-au făcut studii ample care să arate dacă aerul din Chișinău atestă o creștere a nivelului de poluare în ultimii ani.
El spune că efectele poluării se observă tot mai des. „Analizând plângerile pacienților, observăm că maladiile căilor respiratorii și cele cardio-vasculare se întâlnesc mai des la locuitorii din zonele poluate, cum e strada Uzinelor, Vasile Alecsandri sau Calea Orheiului."
Nu este prima dată când acesta bate alarma. În ianuarie anul trecut Grigore Friptuleac atenționa despre nivelurile mărite de poluanți din oraș și efectele asupra sănătății.

Specialista spune că nu observă un trend crescător care ar arăta că aerul din Chișinău devine tot mai poluat.
„Deocamdată, cifrele nu ne îngrijorează. Iarna aerul este, de regulă, mai poluat", precizează specialista. Ea spune că spre primăvară calitatea aerului se îmbunătățește, ca să scadă ușor vara când e mai uscat.
Editat de Anastasia Condruc
Fotografii de Valeriu Zaporojan