De Tatiana Corai
O „revenire la normalitate”, astfel a numit ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iurie Leancă, întâlnirea de ieri cu reprezentanţii presei, precizând că organizarea unor briefinguri săptămânale este o practică bună a tuturor ministerelor de Externe din lume. Cu această ocazie, ministrul l-a prezentat şi pe noul purtător de cuvânt al MAEIE – Valeriu Turea, care a activat în calitate de director al Departamentului mass-media în acelaşi minister.
Pentru a construi o diplomaţie pe principii europene, este necesar să fie restabilită încrederea altor state faţă de RM, a spus ministrul Iurie Leancă, precizând că exact asta face noua guvernare. Leancă a adus exemplul ultimei sale vizite în Italia, ţară ce s-a declarat disponibilă să joace un rol crucial în relaţiile cu RM. Acest sprijin, a subliniat el, urmează să fie justificat de eforturi diplomatice, pentru ca cetăţenii RM aflaţi în Italia să se simtă mai protejaţi; dar şi de eforturi pe plan intern, pentru ca cei care doresc să se întoarcă acasă să găsească aici un loc de muncă bine plătit.
Se află în proces de elaborare şi un Acord privind protecţia socială a cetăţenilor noştri aflaţi în Italia. Totodată, RM mizează pe sprijinul acestei ţări în ceea ce priveşte liberalizarea regimului de vize. Sub aspectul încrederii, ministrul a declarat că, în ceea ce priveşte raporturile cu vecinii, are convingerea că „s-a găsit tonul corect”. În opinia sa, relaţiile cu România, Ucraina şi Federaţia Rusă trebuie urgent relansate şi guvernul Filat încearcă să repare ceea ce a stricat guvernarea comunistă. „Încă din prima zi am respins atitudinea ba isterică, ba mieroasă, în relaţiile cu alte ţări”, a menţionat Leancă, aducând drept exemplu ultimele întâlniri ale prim-ministrului moldovean Vlad Filat cu premierul rus Vladimir Putin, premierul ucrainean Iulia Timoşenko şi conducerea de vârf de la Bucureşti.
Cu referire la Ucraina, ministrul de Externe a abordat şi problema Palanca, un subiect fierbinte al săptămânii, scos în prim-plan de comunişti. Leancă s-a arătat îngrijorat de faptul că punerea în aplicare a Protocolului adiţional la Tratatul cu privire la frontiera de stat adiţional, care prevede transmiterea în proprietatea Ucrainei a sectorului de autostradă Odesa-Reni în regiunea localităţii Palanca a RM, precum şi a terenului de sub carosabil a devenit un subiect de speculaţie politică. „Au fost lansate acuzaţii grave, precum că noi am încerca înstrăinarea unei părţi a teritoriului naţional, dar eu mă întreb: cum a fost posibil să ignorăm un astfel de partener important al RM, cum este Ucraina?”.
Totodată, Leancă a precizat că Tratatul între RM şi Ucraina cu privire la frontiera de stat şi Protocolul său adiţional au intrat în vigoare după ce a fost ratificat de majoritatea comunistă din parlament, la 12 iulie 2001. Legea de ratificare poartă semnătura Eugeniei Ostapciuc şi a fost promulgată de către ex-preşedintele Vladimir Voronin. Deci, intrarea în vigoare a acestor documente s-a făcut nu doar în timpul când comuniştii se aflau la putere, ci chiar direct cu concursul lor. Potrivit lui Leancă, „un astfel de tratat nu poate fi renegociat”, de aceea, trebuie căutate soluţii avantajoase pentru ambele ţări, care ar permite deblocarea situaţiei. Tot în scopul de a depăşi starea de conservare a relaţiilor RM cu Ucraina, care a avut un impact nefast asupra RM, în aceste zile se va deplasa la Kiev viceministrul de Externe, Andrei Popov.
Un alt subiect care a făcut valuri săptămâna curentă, inclusiv în şedinţa în plen a Parlamentului, a fost acuzaţia deputatului comunist Grigore Petrenko adusă Ministerului de Externe, vizavi de faptul că reprezentantul RM la ONU s-a abţinut să voteze Rezoluţia ONU privind xenofobia şi rasismul. Potrivit ministrului Leancă, acuzaţiile sunt nefondate. „Aceste afirmaţii şi critici surprind prin tendenţiozitatea lor, având în vedere că decizia de abţinere pe marginea rezoluţiei menţionate a fost luată chiar de guvernul comunist în 2005 şi reconfirmată prin votul său de abţinere în 2006, 2007 şi 2008”. Iurie Leancă a subliniat că textul rezoluţiei din 2009 nu diferă de cel adoptat în anii precedenţi şi că toate statele UE au anumite rezerve faţă de această rezoluţie a ONU, iar poziţia RM nu a fost decât de asociere la poziţia comună a Uniunii Europene.
În contextul restabilirii încrederii, un rol important l-ar putea avea şi cadrele diplomatice ale RM în alte ţări. Răspunzând la întrebarea unui jurnalist, cum se face că noua guvernare a rechemat un număr atât de mare de ambasadori, ministrul a spus că acest fenomen se înscrie în procesul de „profesionalizare” şi că funcţia de diplomat nu trebuie înţeleasă, ca până acum, drept o răsplată pentru anumite servicii politice acordate partidului de guvernământ. „Din aceste rechemări, s-ar putea ca Moldova să aibă doar de câştigat”, a mai spus Iurie Leancă.