Izvoarele de aur

De Adriana Agapii/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Vă întrebaţi dacă există astfel de izvoare. Există. Din punct de vedere al posibilităţilor curative al izvoarelor din staţiunea balneară Băile Olăneşti, apele minerale de aici sunt considerate cu adevărat de „aur”, egalându-se sau chiar întrecându-le în compoziţie minerală pe cele de la staţiunile balneare din Franţa.

Băile Olăneşti este o localitate relativ nouă din judeţul Vâlcea, România, care este renumită atât pe plan local cât şi naţional pentru calitatea izvoarelor sale minerale. Prima atestare documentară a apelor este dată într-un hrisov , care datează din 1760 şi sunt numite ape tămăduitoare. Primele analize a compoziţiei apelor s-au făcut în anul 1830, când s-a scos în evidenţă prezenţa iodului.

Anul apariţiei oficiale a staţiunii este considerat 1873, în acest an apele minerale de la Băile Olăneşti au fost prezentate la mai multe expoziţii internaţionale, unde a obţinut medalia de aur pentru compoziţie şi calitate.
Staţiunea Băile Olăneşti este una dintre puţinele din România care întruneşte armonios doi factori naturali de cură: factorul climatic şi hidromineral. Este prima staţiune din România după numărul de izvoare, după debitul total zilnic al acestora şi după diversitatea compoziţiei chimice. În staţiune se găsesc peste 35 de surse hidrominerale, atât ca izvoare naturale, cât şi ca rezultat al unor lucrări de forare şi miniere (puţuri, galerii).

În anul 1910 apele minerale de la Băile Olăneşti au fost grupate după compoziţia lor chimică în felul următor: 14 izvoare iodurate; 6 izvoare sulfurate şi clorurat sodice; 4 izvoare cu ape diuretice; 1 izvor bicarbonat, cu emanaţii abundente de gaze; 2 izvoare purgative, 2 izvoare feruginoase; 2 izvoare având compoziţie mixtă.
Afecţiunile tratate prin intermediul apelor sunt cele: digestive, ale ficatului cronice, renale şi a căilor urinare, metabolice şi de nutriţie, respiratorii, cardiovasculare ş.a.

Staţiunea întruneşte toate condiţiile optime pentru practicarea diferitor forme de turism: balnear, sportiv, monahal (prin prezenţa în zonă a multor mănăstiri), montan, de relaxare. Nu ezitaţi şi vizitaţi Băile Olăneşti.

Distanţa de la Chişinău până la Băile Olăneşti este de 646 km.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.