Jan Bor: Statul trebuie să investească mai mult în copii/ INTERVIU

jan bor oleg bodrugInterviu cu Jan Bor, președintele Fundației creștine de ajutorare moldo – olandeză, oferit pentru Moldova.ORG.

    Domnule Jan Bor, acum 14 ani, împreună cu reprezentanți ai Asociației ,,Salvați Copiii” din Olanda ați venit în țara noastră pentru a lansa activitatea  Fundației creștine de ajutorare moldo-olandeză. Nu regretați că ați venit în Republica Moldova ?

Așa este, se împlinesc 14 ani de când am inaugurat la Chișinău Fundația creștină de ajutorare moldo-olandeză. Pe parcursul acestor ani, împreună cu Dina Roșca, care este președintele Fundației din partea țării Dumnevoastră, am organizat diverse acțiuni de caritate, cum ați afirmat, am ajutat pe cei care la un anumit moment au avut nevoie cel mai mult de ajutor, de susținere financiară, în special bătrâni și copii. Dina Roșca, reușește să transmită convingător cetățenilor Republicii Moldova mesajele și scopul, obiectivele  Fundației noastre, de ajuta câți mai mulți oameni nevoiași.  Trebuie să spun că în îndelungata mea activitate de caritate, am vizitat foarte multe țări, dar în puține am întâlnit oameni la fel de deschiși spre comunicare, dornici de a întinde o mână de ajutor. Este foarte important acest lucru, deoarece noi dacă vedem că eforturile noastre sunt susținute, atunci ne angajăm și mai mult în aceste acțiuni caritabile, implicăm și mai mulți oameni în colectarea banilor, care devin ajutoare umanitare. Subliniez că am colaborat foarte bine cu Guvernul de la Chișinău, am avut o susținere constantă. În concluzie, nu regret că acum 14 ani am lansat această Fundație, deoarce constat că este de mare folos celor mai triști ca noi. Acest aspect este foarte important.

       După vizita de lansare a Fundației, ați revenit în Moldova, în vederea extinderii ariei de activitate. Ce agendă are această vizită ?

       De astă dată am revenit, nu atât pentru activitatea curentă a Fundației, cât pentru inițierea unei nou proiect, care ar fi unul primordial la moment – colectarea mijloacelor financiare la nivel local. Ne dorim foarte mult ca moldovenii, împreună cu olandezii, oamenii de bună credință, voluntarii din ambele țări, să reușească să adune banii necesari pentru reparații capitale urgentea centrelor comunitare deja existente, deoarece devin nefuncționale dacă nu sunt reparate la timp. Ar fi bine să formăm o echipă comună, în Moldova și Olanda, ca s-și conjunge eforturile în realizarea acestui obiectiv, pentru a asigura o continuitate activitățiii Fundației. În acest context am discutat și cu Vicepreşedintele Parlamentului din Moldova, Oleg Bodrug, despre intenția noastră de a deschide un azil de bătrâni în Chişinău şi totodată de a îmbunătăţi condiţiile de trai în centrele de reabilitare. Vin cu cu un mesaj către mass-media din Olanda şi din Moldova de a face campanii de promovare, organizînd donaţii pentru rezolvarea problemelor societăţii moldovenești. Noi în Olanda vom dubla suma colectată aici, pentru că oamenii au nevoie de ajutorul nostru acum. Acum să vorbim concret de Centrul de zi pentru copii, la reperația căruia sunt necesari 3000 de euro. Am convenit ca pe plan local să se adune 1500 de euro, iar ceilalți 1500 de euro vor fi trasnsmiși din partea noastră. Iată un exemplu de proiect comun de caritate.

      Acum vă direcționați activitatea doar spre ajutorarea copiilor defavorizați ?

    Copii sunt viitorul unei țări. Și mă întristează când văd în stradă mulți copii cerșind. Statul trebuie să acorde o mai mare atenție copiilor, să investească cât mai mult în viitorul lor, ca apoi ei schimbe lucrurile în bine. Să nu fim indiferenți fațăde condițiile în care trăiesc copiii, modul în care se pregătesc pentru viață, ce temelie li se pune viitorului lor. Eu sunt creștin și am convingerea că prin bunătate, prin dragoste de oameni putem face lumea mai bună. Prin sfaturile sale biblice, Isus Christos ne-a învățat cum să fiu buni, cum trebuie să ajutăm aproapele – din dragoste, cu sufletul deschis. Și în titulatura Fundației am specificat că este Creștină, un îndemn pentru mai multă lume de a fi împreună cu noi în acest demers – să ajutăm pe cei care au nevoie.

      Cum s-a schimbat situația în țara noastră pe parcursul a 14 ani ?

Este o evoluție spre bine, dar făcută cu pași mici, foarte mici. Îmi imaginam acum 14 ani că peste timp voi găsi o țară mai dezvoltată, cu mai puțini oameni săraci, dar, din păcate, nu este așa. Am întâlnit foarte mulți oameni de mare omenie, foarte sensibili și dornici de a schimba lucrurile spre bine, dar nu știu din ce cauză nu se reușește. Poate ar trebui să fiți mai uniți, să realizați că doar împreună se pot obține rezulate, efectiv, o viață mai bună.

      Dar care este diferența dintre Republica Moldova și celelalte țări pe care le-ați vizitat ?

Țara Dumneavoastră este minunată, oamenii sunt deosebiți, așa cum spuneam, dar nu am observat capacitatea lor de a se organiza, de a încerca să schimbe viața în mai bine. Dacă e să fac referire la acțiunile de caritate, aș da exemplu România, unde am văzut că se merge din biserică în biserică, din casă în casă și oamenii îi ajută cu ce potpe cei care sunt în cea mai mare necesitate. Sper, că și noi, aici, în Moldova, vom reuși să adunăm suma necesară. Să știți că dacă veți iniția asemenea proiecte de ajutorare și cei din străinătate, care au alte posibilități, vor fi convinși că acestea au scopuri nobile, de ajutorare, fiți siguri – veți fi susținuți, deoarece oamenii, bunii creștini, nu pot rămâne indiferenți față de necazurile altora.

      Înainte de inaugura Fundația creștină de ajutorare moldo-olandeză, ați avut această experiență ?

      Desigur, o experiență îndelungată, deoarece am început să fac voluntariat de caritate încă în anul 1966. Am început în țările de Vest ale Europei și am continuat din țară în țară până am ajuns în Est, inclusiv în Republica Moldova. Și mă bucur că ne-a reușit. Am format o echipă bună și am obținut rezultate. Sunt sutele de moldoveni care au beneficiat de ajutorul nostru, oferit cu multă dragoste, din inimă.

        Ce acțiuni importante ați reușit să realizați în țara noastră pe parcursul a 14 ani ?

Aș începe cu deschiderea, în anul 2002, a unei cantine sociale pentru    asigurarea cu prânz a circa 100 de bătrâni singuratici, care funcționează pînă în prezent, reparația capitală a azilului republican de bătrâni, inaugurarea centrului de plasament cu sejur de zi pentru copii orfani și semiorfani, care este frecventat de 108 copii, cu asigurarea prânzului și organizarea cercurilor de dezvoltare gererală cu profesori de specialitate.Cu  ajutorul Fundației, prin intermediul proiectului „Susține Viitorul” s-a asigurat susținerea concursului de admitere a circa 110 copii din familii cu o situație financiară dificilă, la studii în instituțiile superioare de învățământ din Republica Moldova, din contul bugetului de stat. De asemenea, am acordat ajutor umanitar familiilor sinistrate în urma inundaților din vara anului 2010 în localitățile Obileni, Cotul Morii, din raionul Hîncești.

Fundația a început sponsorizările lucrărilor de reparație a blocului sanitar al căminului studențesc nr.4 al Colegiului de Medicină din municipiul Chișinău.

Iar în acest an, așa cum spuneam, este preconizată deschiderea unui azil de bătrâni in sectorul Ciocana al capitalei. Peste 80 de batrâni singuratici, a căror pensie minimă este de 30 de euro, vor putea trai aici si beneficia detoate serviciile oferite de centru.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.