Jobbik vrea Ungaria afară din UE

De Larisa Muntean/ Chișinău / Moldova.ORG/ — Liderul partidului radical naţionalist ungar Jobbik, Gabor Vona, a cerut organizarea unui referendum asupra ieşirii ţării din Uniunea Europeană, pe care a descris-o ca “o forma actuală de guvernare cu şanse mari să se dezintegreze”.

Într-o conferinţă de presă desfăşurată luni, liderul Jobbik a declarat că este necesară înfiinţarea unui comitet de experţi care să examineze şansele Ungariei în afara UE.

Răspunzând propunerii similare prezentate puţin mai devreme de Vona în parlament, premierul Viktor Orban a reafirmat angajamentul guvernului său faţă de apartenenţa Ungariei la UE.

Aceasta a fost confirmată, de altfel, printr-un referendum în 2003, a subliniat Orban.

În replică, Gabor Vona a declarat că referendumul din 2003 a fost precedat de “o campanie greţoasă pentru a forţa intrarea ţării în UE”.

“UE a fost înfiinţată de ţările vestice, ca ideile lor să fie cât mai bine reprezentate.

Deşi Europa Centrală şi de Est face momentan parte din această Uniune, ideile de bază nu s-au schimbat şi cu Tratatul de la Lisabona au devenit şi mai puternice, mai sensibile.

În acest moment, din această perspectivă, ţările vestice profită de divergenţele din această regiune, a Estului şi Centrului Europei, pentru a-şi promova propriile interese şi a deveni şi mai puternice în sânul UE.

Ţările din Centrul şi Estul Europei au prea multe probleme pentru ca una din aceste ţări să le poată susţine în faţa celorlalte state şi, de aceea, Jobbik consideră că aceste ţări trebuie să-şi spună împreună problemele, să aibă un punct de vedere corect”, spunea Vona, in luna martie, la Targu Secuiesc.

“Primul pas ar fi ca aceste state est-europene să discute care le sunt interesele comune. Noi credem că Tratatul de la Lisabona ar putea duce la destrămarea UE, trebuie să fim pregătiţi, să nu cădem singuri în prăpastie.

Noi am putea supravieţui, dacă avem o colaborare între statele noastre. Dacă se destramă UE, statele estice n-ar avea şanse singure. E inevitabil să colaborăm”, a declarat Vona.

El a spus că Jobbik vede un viitor al UE “tragic”, pentru că ideea unei structuri federale a Uniunii, similară SUA, este inadecvată Europei, care are naţiuni vechi de sute de ani.

“Vedem tragic viitorul Uniunii Europene. Considerăm că UE este, de fapt, un fel de State Unite Europene şi, din punctul meu de vedere, nu are viitor real.

Jobbik susţine ideea naţională comună, şi nu cea federală, care există în SUA, consideră că acolo funcţionează anumite aspecte ce aici în Europa nu funcţionează, pentru că aici există naţiuni şi state vechi de sute de ani.

Deşi pare probabil interesant acest lucru spus de vocea preşedintelui Jobbik, dacă Germania şi Franţa şi-au putut rezolva problemele vechi de mai mulţi ani după cel de al doilea război mondial, şi ţările din Centrul şi Estul Europei pot face acest lucru.

Înainte să apară aceste ţări la forurile de decizie din UE, considerăm că aceste ţări trebuie să se pună de acord în anumite probleme, iar pe urmă să înfiinţeze o structură, foruri pentru ca, în cazul unei eventuale destrămări a UE, aceste ţări să nu se piardă”, a spus el.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.