Judecata oligarhilor ruşi: influenţa asupra familiei Elţin

De Larisa Muntean/ Chișinău / Moldova.ORG/ — Omul de afaceri rus Boris Berezovski a declarat recent, în faţa unui tribunal britanic, că în anii ’90 a devenit unul dintre oligarhii cu cea mai mare influenţă politică din Rusia, datorită puterii sale de convingere.

Berezovski, în vârsta de 65 de ani, este audiat de Curtea Comercială de la Londra în procesul împotriva oligarhului rus Roman Abramovici, acuzat de abuz de încredere şi încălcarea unor contracte.

Berezovski cere compensaţii de 5 miliarde de dolari pentru mai multe active pe care ar fi fost obligat să i le vândă lui Abramovici între 2000 şi 2003.

Interogat de avocatul lui Abramovici, Jonathan Sumption, Berezovski, care trăieşte în exil la Londra, şi-a apărat trecutul şi legitimitatea achiziţionării unor acţiuni în compania petrolieră rusă Sibneft, în grupul de producţie de aluminiu Rusal şi în postul de televiziune ORT.

El a negat că ar fi exercitat presiuni asupra fostului preşedinte Boris Elţin pentru a-şi construi imperiul în perioada turbulentă a anilor ’90.

Berezovski a declarat că şi-a început afacerea "fără nici o influenţă politică", dar a devenit treptat un "mediator al puterii" prin stabilirea de relaţii de prietenie cu membri ai familiei Elţin.

"Felul meu nu este să exercit presiune. Felul meu este să conving şi să explic ce este important de făcut", a adăugat el.

"Nu sunt corupt. Nu am corupt pe nimeni", a subliniat omul de afaceri, refuzând să dezvăluie veniturile pe care le avea în Rusia înainte de disputele cu liderii de la Moscova.

Procesul, care a început recent, ar urma să dureze cel puţin două luni.

Presa britanică a descris disputa dintre cei doi oligarhi ruşi ca lupta judiciară a anului.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.