Kálmán Mizsei a fost Reprezentantul Special al UE în Republica Moldova în perioada 2007 – 2011. Principala sa responsabilitate a fost negocierea soluției pentru rezolvarea conflictului transnistrean. La moment activează în cadrul Institutului Societății Deschise. Mizsei este o persoană publică din Ungaria care deține un doctorat în Științele Economice la Universitatea de Economie din Budapesta.Urmăriţi în rândurile ce urmează un interviu cu fostul emisar european în Republica Moldova acordat pentru Moldova.ORG.
Moldova.ORG: Cum este privită Moldova din exterior după ce cabinetul Filat a fost demis?
Kalman Mizsei: Este dificil să faci o evaluare despre cum se vede Moldova din afară. Eu nu locuiesc în Bruxelles pentru a avea contact zilnic cu oficialii europeni. Ați văzut declarația lui Catherine Ashton și Stefan Fuele. Aceasta a arătat încrederea că instituțiile democratice din Moldova vor soluționa actuala criză. Este o declarație importantă care, cu siguranță, reprezintă adevărata opinie a oficialilor europeni de rang înalt.
Considerând propriile noastre probleme politice, oamenii din Ungaria acordă mai puțină atenție Moldovei. Întrebându-mă cum văd eu Moldova, pot spune că nu sunt surprins că o democrație nouă, dar săracă, are astfel de probleme. Nu vreau să dramatizez în exces aceasă problemă, dar este clar că trebuie să fie soluționată curând.
După cum stau lucrurile la ora actuală, acestea nu vor afecta prea mult acordurile cu Uniunea Europeană. Totuși, consider că este important ca principalii actori ai procesului să rămână în poziție pentru a duce proiectele la bun sfârșit. Mă refer la conducerea Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, care, alături de Primul Ministru, au contribuit la succesul european al Moldovei mai mult decât oricare s-ar fi așteptat.
Moldova.ORG: În ce măsură relațiile dintre Chișinău și Tiraspol vor fi afectate de actuala criză politică?
Kalman Mizsei: Nu cred că ar trebui să aibă vreun efect. Atât în Rusia, cât și la Tiraspol sunt rostite acum vorbe ironice. Ceea ce observăm în Moldova este un fenomen de democrație tânără. Moldova trebuie să continue să aibă încredere în sine când vine vorba de chestiunile ce privesc regiunea transnistreană, incluzând sporirea calității vieții publice, creșterea standardul de viață, precum și implicarea valorilor europene.
Moldova.ORG: Jose Manuel Barroso a declarat toamna trecută la Chișinău că Acordul de Asociere cu UE ar putea fi semnat în Noiembrie. Mai este aceasta o realitate?
Kalman Mizsei: La moment nu văd detaliile tehnice atât de mult precum le vedeam când lucram la Bruxelles. Eu sper că atât Bruxellesul, cât și statele membre ale UE vor depune toate eforturile necesare pentru a finaliza cele trei acorduri în timp util. Fiecare acord este important pentru integrarea Moldovei, respectiv pentru prosperitatea oamenilor sai.
Moldova.ORG: În care domenii administrația de la Chișinău a înregistrat cele mai multe, dar și cele mai puține progrese?
Kalman Mizsei: Am menționat două dintre cele mai mari realizări: menținerea democrației și a procesului de integrare europeană. Sunt succese considerabile de care trebuie să fiți mândri. Dar procesul de implementare al reformelor este încet. Aici mă refer în special la economie. Moldova are o economie săracă care necesită eforturi considerabile pentru a îmbunătăți climatul investițional. Progresul este încet, iar criza economică europeană este și ea un impediment. Moldova este însă o țară mică, iar dacă interesele economice și dezvoltarea infrastructurii merg în direcția corectă, veți avea investiții europene.
Interconectată este corupția și acuratețea vieții publice. Evenimentele care au precedat criza, referindu-mă la incidentul de la vânătoare și modul deprimant în care acesta a fost tratat de către politicieni și pesoanele publice, scoate în evidență ceea ce este încă nefuncțional aici.
Întotdeauna am spus că Centrul Anticorupție este o idee proastă – va fi folosit în scopuri politice. Aveți nevoie de îmbunătățiri legale consistene în ceea ce privește transparența, salarii mai mari pentru funcționarii publici și judecătorii independenți.
Aceasta se referă la interesul public. Eu știu că președintele Timofti este de acord cu aceste abordări și sper că președinția își va lăsa amprenta prin curățarea vieții publice. Trebuie însă să fie făcută cu mult profesionalism.
Lozincile populiste nu sunt de folos în acest domeniu, ci doar acțiunile profesioniste. Repet, ar fi importantă ameliorarea calității administrației publice, un element fiind creșterea salariilor și transformarea pozițiilor publice într-un loc de muncă nobil, de prestigiu. Este evident faptul că o conducere autentică la cel mai înalt nivel – în special Președinte și Prim Ministru, care să reprezinte un model impecabil, sunt de asemenea, importante.