Experţii Asociaţiei pentru Democraţie Participativă (ADEPT) şi ai Centrului de Analiză „Expert-Grup” susţin că alegerile locale din luna mai 2007 vor fi pentru Moldova un examen de democraţie.
Miercuri, într-o conferinţă de presă, susţinută cu ocazia lansării celui de-al V-lea raport „Euromonitor” privind implementarea Planului de Acţiuni RM-UE, Igor Boţan, director executiv ADEPT, a spus că anume în cadrul acestor alegeri se va vedea clar cum s-a dezvoltat democraţia în RM şi, „în funcţie de cât de libere şi corecte vor fi acestea, se va stabili pe cât de reuşit se implementează Planul RM-UE”. Potrivit lui Boţan, este imposibil ca Planul să nu fie îndeplinit, pentru că „scopul politicii de vecinătate a UE nu este de a-şi pedepsi vecinii, ci de a-i susţine”, iar atâta timp cât se înregistrează anumite progrese, RM va fi ajutată de UE să avanseze şi, cu timpul, chiar să devină membru al comunităţii europene.
A V-a ediţie a „Euromonitor”-ului atestă mai multe capitole în care ţara are regrese, în special, la libertatea mass-media, lupta cu corupţia, migraţia, lipsa condiţiilor pentru dezvoltarea afacerilor, intervenţia guvernului în domeniul businessului, independenţa limitată a justiţiei. Referindu-se la consolidarea capacităţii administrative, Boţan a declarat că progresul acesteia este împiedicat de mai mulţi factori, cum ar fi politizarea şi controlul politic asupra autorităţilor publice locale, insuficienţa asigurării materiale a funcţionarilor şi instituţiilor, lipsa unei analize complexe a reformei administraţiei publice. Stabilitatea politicii de guvernare a fost influenţată de neîncrederea populaţiei în autorităţi, de promovarea şi implementarea anumitor decizii – cum ar fi patentele, farmaciile, transportul – fără o analiză detaliată, de situaţia demografică complicată şi emigrarea masivă, precum şi de lipsa progresului în reglementarea transnistreană. Sub aspect social-economic, „Euromonitor” constată că în trimestrul IV al anului 2006, fenomenul sărăciei a rămas unul constant în RM, iar incidenţa acesteia în mediul rural a crescut substanţial. Potrivit analistului economic Valeriu Prohniţchi, se atestă o reducere a ritmurilor de creştere a economiei în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului 2005, determinată de declinul sectorului industrial şi stagnarea sectorului agricol. Totodată, pretinsa creştere a PIB-ului şi a veniturilor familiale sunt generate doar de remitenţele cetăţenilor moldoveni care muncesc peste hotare. „Un asemenea tip de creştere economică poate reduce rata sărăciei pe termen scurt, dar cauzează efecte social-economice negative pe termen lung”, spune Prohniţchi.
„Expert-Grup” şi ADEPT sugerează autorităţilor moldovene să încheie negocierile cu Comisia Europeană privind regimul facilitat de vize şi Acordul de readmisie, până în aprilie-mai 2007. Analistul Alexandru Oprunenco a precizat că acordurile negociate vor trebui să treacă o procedură îndelungată de ratificare în Parlamentul European. Totodată, el a apreciat drept un succes obţinerea acceptului privind începerea acestor negocieri, precum şi inaugurarea la Chişinău a Centrului comun pentru solicitările de vize pentru UE, preconizată pentru aprilie 2007. // Timpul