La Chişinău se desfăşoară Congresul Diasporei. Ce aşteptări au moldovenii din afară de la autorităţi

Ieri, 11 octombrie, la Chişinău au început lucrările celei de-a V-a ediţii a Congresului Diasporei. Reprezentanţii diasporei din aproape 30 de ţări s-au reunit pentru a discuta despre colaborarea cu autorităţile Republicii Moldova.

Noutatea acestei ediţii este că autorităţile de la Chişinău vor crea o Agenţia specială care va lucra cu diaspora. “Asemenea instituţie era necesară pentru că va fi în raport direct cu Guvernul şi cu Diaspora. În sfârşit, diaspora moldovenească va avea nu doar sprijin moral, dar şi financiar”, a menţionat Alexandru Marcinschi, preşedintele Asociaţiei “Baştina” din Padova, Italia. Totodată, acesta a precizat că în cadrul Agenţie ar trebui să lucreze persoane din diasporă sau care au locuit în afara ţării şi cunosc mai bine problemele pe care le întâlnesc moldovenii peste hotare.

Un alt participant la Congeres, Victor Croitoru din Suedia consideră că Agenţia ar trebui să se ocupe nu doar de problemele diasporei, dar, în primul rând să valorifice moldovenii din afară.“Aş fi vrut să aud mai multe bilanţuri de activităţi şi rezultate concrete şi mai puţine promisiuni şi proiecte de scenariu”, a adăugat acesta referindu-se la ediţia de anul acesta a Congresului.

“Am venit cu aşteptări mult mai mari faţă de ediţiile precedente pentru că în acest an diaspora s-a implicat mult mai activ în organizarea congresului. Anul acesta, de exemplu, 50 la sută din timpul alocat pentru discursuri este rezervat pentru reprezentanţii diasporei. La ediţia din 2010, acest procentaj era doar de 10-15%”, ne-a spus Dorin Duşciac din Paris.

De asemenea, în cadrul Congresului au fost discutate modalităţile prin care Guvernul ar putea motiva tinerii cu studii în străinătate să revină, votul prin corespondenţă, dar şi participare activă a moldovenilor din afară la viaţa economică a Republicii Moldova.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.