La constituirea CSI-ului speranţele au fost mai mari

Moldova.ORG — Potrivit Premierului, Vasile Tarlev, membrii delegaţiei şefilor de guvern din CSI, au fost de părerea că la constituirea CSI-ului speranţele au fost mari, dar, pe lângă succesele obţinute, ar fi şi mai multe obiecţii. Printre acestea se numără problemele legate de funcţionarea transportului, inclusiv a celui feroviar, colaborarea în domeniul energetic, existenţa conflictelor îngheţate.

După cum comunică MOLDOVA.ORG, într-un interviu acordat presei, Premierul a menţionat că în legătură cu împlinirea a 15 ani de la formarea CSI, reuniunea a fost axată pe realizarea unui bilanţ al activităţii organizaţiei şi pe trasarea obiectivelor de viitor.

Tarlev a menţionat că dintre cele 31 de chestiuni incluse pe agenda summit-ului, 24 au fost aprobate fără discuţii controversate. În cadrul summit-ului şi-au găsit soluţia mai multe probleme de colaborare între statele membre, inclusiv a fost aprobat Planul de dezvoltare şi sporire a eficacităţii colaborării între ţările membre în domeniul economic în anii 2003-2010.

Eficienţa Comunităţii Statelor Independente va depinde de aplicarea practică a Acordului privind comerţul de liber schimb între ţările membre, au susţinut unanim participanţii la reuniunea şefilor de guvern din CSI.

Vasile Tarlev a menţionat că participanţii la reuniune au pregătit un şir de chestiuni, care urmează a fi discutate în cadrul Summit-ului şefilor de stat, care va avea loc la Minsk pe 28 noiembrie curent.

Potrivit premierului, la iniţiativa Republicii Moldova, un subiect aparte în cadrul summit-ului de mîine îl va constitui crearea unei zone economice libere de comerţ pentru toate statele. Anterior, reprezentanţii ţărilor membre au propus ca această zonă să fie amenajată la Moskova, pe teritoriul fostului EREN, unde fiecare ţară îşi va putea amenaja câte un pavilion.

Premierul moldovean a mai spus că în cadrul reuniunii a avut discuţii cu şeful Executivului ucrainean, Viktor Ianukovici, în cadrul cărora s-a convenit ca săptămâna viitoare să fie organizate întrevederi la nivelul vicepremierilor, în cadrul cărora va fi discutată problema circulaţiei trenurilor pe podul ce face legătură între Moghiliov-Podolsk şi Ocniţa, probleme legate de securizarea frontierei moldo-ucrainene ş.a.

Vasile Tarlev a mai spus că în discuţiile cu premierul rus Mihail Fradkov s-a convenit că în cel mai scurt timp vor fi organizate întrevederi bilaterale privind problemele care s-au acumulat între cele două ţări.

Premierul Tarlev a mai avut întrevederi cu omologii săi din Belarus, Azerbaidjan, Kazahstan şi Kîrgîzstan. // MOLDOVA.ORG

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.