La Copanca, Tricolorul este în pericol

Ieri, pe la redacţia noastră au trecut câţiva veterani ai războiului de pe Nistru şi ne-au rugat să publicăm declaraţia adoptată la mitingul organizat pe 20 iunie în satul Copanca, la care au participat şi foşti camarazi de arme din localităţile Valea Verde, Leuntea… Ei au trimis declaraţia şi conducătorilor republicii – Marian Lupu, Vladimir Voronin, Vasile Tarlev -, dar pun la îndoială reacţia acestora şi vor ca opinia publică să fie la curent cu pericolul pe care forţele separatiste îl promovează tot mai insistent în unele localităţi din dreapta Nistrului. Declaraţia o semnează I. Andrian, N. Iachimov, V. Florea, M. Molcocean – în total 18 semnături din partea celor 54 de veterani ai războiului de pe Nistru, participanţi la mitingul din Copanca. Am omis din declaraţie doar alineatele ce ţin de contextul general al conflictului separatist. Ceea ce se întâmplă în localităţile menţionate este foarte periculos. Iar în contextul acţiunilor geostrategice ruseşti de ultimă oră, este şi un avertisment pentru întreaga republică. TIMPUL va încerca să ajungă la Copanca, pentru a vă spune cum au reacţionat oficialităţile statului la declaraţia combatanţilor.

… La 19 iunie 1992, în scopul lichidării organelor constituţionale ale Republicii Moldova, forţele paramilitare de mercenari şi gardişti au întreprins o ofensivă totală asupra localităţilor din dreapta Nistrului: Tighina, Chiţcani, Zahorna, Copanca, Cremenciug, Valea Verde, Leuntea.

Noi, sătenii din aceste localităţi, fiind fideli Patriei şi poporului nostru, am fost nevoiţi să luăm arma în mâini şi să ne apărăm pământul strămoşesc. La 20 iunie, de comun acord cu colaboratorii Brigăzii de poliţie cu destinaţie specială, cu voluntari din satele apropiate, am eliberat de separatişti satele Copanca, Valea Verde, Leuntea. Am arborat Tricolorul Republicii Moldova şi am asigurat funcţionarea organelor constituţionale.

Suntem nevoiţi să menţionăm că, în timpul de faţă, forţele distructive au găsit adepţi ai separatismului şi printre sătenii noştri, pe care i-au favorizat să vină la conducerea comunităţii locale. Primarul satului, Mihail Ţapu, şi unii membri ai Consiliului local, aleşi din partea Partidului Comuniştilor, se pronunţă deschis pentru trecerea satului Copanca sub jurisdicţia Tiraspolului. Sunt profanate simbolurile statului. Drapelul Republicii Moldova nu este arborat pe primărie, iar primarul nu recunoaşte sărbătorile oficiale ale statului nostru (Ziua Independenţei Republicii Moldova, Limba noastră), ignorează participanţii la războiul pentru apărarea independenţei şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova ş.a. Până în prezent, el nu a călcat pragul liceului român din localitate. Nu se întreprind măsuri pentru redresarea economiei, agriculturii, sectorului social. Prin actul nelegitim de predare a pădurilor din preajma satelor menţionate către SRL „Dicoplac” s-a instalat un control paramilitar al forţelor separatiste asupra noastră. Zilnic, oameni înarmaţi, cu automobile din Transnistria, circulă prin satele noastre şi prin împrejurimi. Astfel, actuala conducere a localităţii discreditează statul nostru şi creează o situaţie favorabilă adepţilor separatismului, care doresc să transfere localităţile noastre regimului din Tiraspol.

În aceste condiţii, ne adresăm către conducerea de vârf a Republicii Moldova cu următoarele cerinţe:
1. Să se creeze o comisie guvernamentală pentru a analiza, la faţa locului (cu participarea reprezentanţilor noştri), situaţia politică şi social-economică din satele Copanca, Valea Verde, Leuntea, care să propună organelor de resort măsuri concrete pentru ameliorarea situaţiei.
2. Să se elaboreze şi să se adopte Legea cu privire la statutul juridic al participanţilor la războiul din 1992, pentru apărarea independenţei şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.
3. Să se stabilească indemnizaţii lunare pentru invalizii de război şi familiile celor căzuţi în războiul pentru apărarea independenţei şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, până la nivelul coşului minim de consum. / Gheorghe Budeanu // Timpul

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.