Coresp. RIA Novosti  Ekaterina Andrianova /. Prima sesiune a noului Consiliu al ONU pentru drepturile omului (CDO), care a substituit Comisia pentru drepturile omuui (CDO), isi va incepe lucrarile luni la Geneva.
Participantii la sesiune urmeaza sa determine agenda de lucru, ordinea activitatii Consiliului, precum si mecanismul transmiterii noului organ al ONU a tuturor procedurilor speciale, inclusiv mandatele celor peste 40 de experti independenti in domeniul drepturilor omului, create in cei 60 de ani de existenta a CDO.
Potrivit spuselor diplomatilor, care participa la pregatirea primei sesiuni a CDO, ea va avea mai curind un caracter "de procedura".
in cadrul sesiunii de la 19 pina la 22 iunie va avea loc "segmentul de inalt nivel", la care vor participa inalti diplomati din peste 100 de tari, Secretarul General al ONU Kofi Annan, presedintele Adunarii Generale a ONU Jan Eliasson, inaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului Louisa Arbur, conducatori de organisme internationale.. Din partea Rusiei la lucrarile ei va participa viceministrul de externe al FR Aleksandr Iakovenko.
Decizia de a crea Consiliul in locul Comisiei, care pe timpuri a fost acuzata de politizare si duble standarde, a fost adoptata la 15 martie curent de catre Adunarea Generala a ONU, desi SUA au avut obiectii. Din componenta noului Consiliu fac parte 47 de state, inclusiv Rusia, Ucraina si Azerbaidjan.
Consiliul se va intruni sistematic in sedinte la Geneva si va sustine cel putin trei sesiuni pe an. Prima sesiune va dura pina la 30 iunie.
CDO ii vor fi propuse spre examinare proiectele unor noi documente internationale – Conventiei pentru protectia contra dispatiilor fortate si Declaratiei pentru protectia drepturilor popoarelor bastinase. Membrii CDO urmeaza sa aprobe aceste documente, dar, in opinia diplomatilor, mai multe tari, care se pronunta impotriva lor, ar putea torpila adoptarea lor. Mai curind, membrii CDO se vor limita la faptul ca vor lua cunostinta de acestea, iar apoi le vor remite spre examinare Adunarii Generale a ONU.
"Aprobarea de catre Consiliu a acestor doua instrumente nu este obligatorie pentru remiterea lor Adunarii Generale, dar, daca el ar realiza aceasta, faptul ar fi un gest simbolic din partea noului Consiliu", – a spus in cadrul intrevederii cu jurnalistii presedintele CDO Luis Alfonso de Alba. // "Noutati – Moldova"