La Mănăstirea “Sf. Marta şi Maria” – loc de închinare şi linişte

Am trecut de nenumărate ori pe la Mănăstirea „Sfintele Femei Mironosiţe Marta şi Maria” din preajma satului Hagiumus, raionul Cauşeni. De fiecare am avut trăiri deosebite, de fiecare dată am fost primit cu mare drag de măicuţele de aici. Şi în miez de brumar am ajuns la sfânta mănăstire aflată la poale de pădure, la cam 400 de metri de traseul Căuşeni – Tighina. Frumoasă, deosebită, încântătoare e această perlă a spiritualităţii neamului.

După ce gust din bucatele mănăstireşti, stau de vorbă cu maica Domnina, care are în grija ei o bogată bibliotecă. Aici e un adevărat rai al cărţilor despre cele sfinte, să tot stai să le răsfoieşti, să găseşti în ele răspunsuri pe care şi le pune zi de zi un creştin. Apoi, am parte de un dialog de suflet cu părintele mitrofor Andrei Cotruţă, duhovnicul Mănăstirii „Sfintele Femei Mironosiţe Marta şi Maria”. A fost mai mult decât un schimb de cuvinte, decât răspunsurile la mai multe întrebări de-ale mele. Am avut parte de mai multe discuţii cu părintele Andrei şi de fiecare am constatat că ştie să te apropie, să te asculte, să te înţeleagă. Orice dojană e bine cântărită, orice sfat e plin de încărcătură sfântă, astfel încât simţi mereu nevoia de a reveni şi de a sta discuta cu duhovnicul de la Mănăstirea „Sfintele Femei Mironosiţe Marta şi Maria”. Două ore de dialog au trecut atât de repede, încât aveam impresia că am stat de vorba doar vreo zece minute.

… Se aud clopotele. Începe slujba, aerul e plin de rugăciune, la boxe se face auzită vocea lină şi caldă a unei măicuţe – „Mare este puterea Ta, Doamne! În veci Te slăvim!”. Lumânări, smirnă, tămâie, icoane, sfinte moaşte, cor deosebit – toate sunt atât de aproape de suflet, încât ai impresia că ai putea să zbori. Nu mai e loc de grijă lumească, gândurile devin din ce în ce mai senine….

Şi somnul e mai uşor după asta, mai tihnit parcă. La oră matinală recitesc un pliant, ticluit de subsemnatul, sunt informaţii care cred că ar prinde bine doritorilor de a ajunge la această mănăstire.

Astfel, notez că Mănăstirea „Sfintele Femei Mironosițe Marta și Maria”, din preajma satului Hagimus, raionul Căușeni, este un loc de închinare și liniște sufletească, vatră de spiritualitate plină de încărcătură divină. Zidită la poale de pădure, aceasta este una din oazele de seamă de la Sudul Basarabiei. 

Mănăstirea “Sfintele Femei Mironosițe Marta și Maria” are o istorie relativ nouă, care pornește la 26 mai, 1997. Sfântul locaș de prin părțile Căușenilor este o ctitorie a protoiereului mitrofor Andrei Cotruță, susținut în această idee creștină de către regretatul Episcop de Edineț și Briceni, Dorimedont (1961-2006). La șapte aprilie 1998, de o mare și luminată Sărbătoare, Buna Vestire, a fost sfințită prima biserică a Mănăstirii – “Acoperemântul Maicii Domnului”. Au început a veni tot mai mulți creștini. Astfel, mica biserică devine neîncăpătoare.

În vara anului 2000, prin voia Celui de Sus și susținerea creștinilor, a fost pusă temelia unei deosebite și mari biserici, cu două nivele. Biserica de iarnă are hramul „Sfântul Apostol Andrei cel Întâi Chemat”, iar cea de vară “Sfintele Femei Mironosițe Marta și Maria”.

În anul 2007 Mănăstirea se îmbogățește cu încă o perlă spirituală de toată frumusețea – o bisericuță de lemn. Adusă de la Putna Marelui Domnitor, biserica este o ctitorie a doi buni creștini – Ioan Viorel și Maria Știrban din cetatea spirituală a lui Ștefan. Cu binecuvântarea Arhimandritului Melchisedec (Velnic), stareț al Mănăstirii Putna, aici, lângă Izvorul Maicii Domnului, începe să se înalțe semeț o bisericuță, după un proiect semnat de monahul Cleopa (Roșu). Preoții de peste Prut au realizat picturile și catapeteasma.

Icoana Maicii Domnului Prodromița a fost pictată pe Muntele Athos de către monahii de la Mănăstirea Prodromu la comanda Mariei Știrban de la Putna, județul Suceava. Chiotul a fost sculptat de către călugării de la Mănăstirea Sihăstria Putnei și aurit la Mănăstirea Cămârzani. În biserica închinată Marelui și Sfântului Domnitor se află și un impresionant candelabru, făcut din coarne de cerb.

Primul serviciu divin a fost oficiat în 2010, la 13 decembrie, de Sfântul Apostol Andrei cel Întâi Chemat. De atunci și până acum, slujbele se fac doar duminica și de sărbători, începând cu 05.30.

Mănăstirea “Sfintele Femei Mironosițe Marta și Maria” e căutată și pentru odoarele de preț pe care le are. Aici se află pernuța de sub capul Sfintei Cuvioase Parascheva, dăruită de către Catedrala Mitropolitană de la Iași, prin mijlocirea starețului Mănăstirii Putna. În altarul bisericii de iarnă mai sunt: o părticică din Crucea Mântuitorului, precum și craniul unuia dintre Sfinții Închisorilor comuniste din România (dăruit de părintele Iustin Pârvu, starețul Mănăstirii Petru Vodă). Totodată, creștinii se mai pot închina la părticelele de moaște ale sfinților: Sfântul Apostol Andrei cel Întâi Chemat, Sfântul Cuvios Serafim de Sarov, Cuviosul Macarie de la Optina, Sfântul Cucșa de Odesa, Cuvioșii Alipie, Ioan postitorul și Prohor de la Lavra Pecerska etc.

Creștini din Republica Moldova, România, Rusia și Ucraina vin la mănăstirea de la poalele pădurii și pentru că aici se află Izvorul Maicii Domnului. O apă dătătoare de tămăduire, căci oricine se scufundă în ea sau bea câştigă sănătate şi tămăduire sufletească. În fiecare zi de luni, după Sfânta Liturghie, este săvârşită rânduiala Sfinţirii Apei. Sunt citite rugăciuni către Iisus Hristos, Maica Domnului şi sfinţi pentru tămăduirea bolilor şi neputinţelor trupeşti şi sufleteşti.

Corul Mănăstirii, în care cântă peste 20 de maici și surori, pe lângă faptul că aduce mesaje duhovnicești la Slubele divine, mai participă și la diverse evenimente, prilejuite de comemorarea Domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt, organizate de Mănăstirea Putna, precum și la Festivalul Național al Artei Corale de la Constanța. Totodată, acesta e prezent la Zilele Mateevici, desfășurate la Zaim și Chișinău. Corul a lansat cinci CD-uri cu diverse cântări duhovnicești.

Măicuțele și surorile, 60 la număr, au diverse ascultări, cum ar fi: îngrijirea păsărilor și animalelor, prelucrarea pământului, pregătirea bucatelor. Mănăstirea are mai multe ateliere: de croitorie, veșminte preoțești și haine călugărești, de tricot, de țesătorie și lucru manual.

Mănăstirea este numită de Sfinţii Părinţi: loc de vindecare, şcoală de luminare, loc de reculegere şi înaripare, zbor, apropiere şi unire cu Dumnezeu. Treceţi pe la Mănăstirea „Sfintele Femei Mironosițe Marta și Maria” – un adevărat bastion al credinței străbune!

 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.