„La Polul Nord” în loc de matinee. Istoria primei grădinițe cu metodologie finlandeză la Chișinău

„Încrederea unui copil vine mai mult din capacitatea lui de a-și încheia năstureii, decât din fișele pe care le desenează”, spune Ana Gorea, fondatoarea singurei grădinițe implementatoare a metodologiei finlandeze la Chișinău.

Ana Gorea este una dintre participantele la cea de-a doua ediție acceleratorului de afaceri Women Accelerator She’s Next implementat cu suportul Visa.
Pentru Ana, o femeie de afaceri determinată, nicio provocare nu este prea mare – găsește soluții chiar și în cele mai neașteptate situații. Mai spune că fără o echipă bine instruită în spate, acest lucru ar fi mult mai dificil. De aceea, colegii ei educatori sunt instruiți ca să aplice eficient cele mai importante principii din metodologia finlandeză.

Metodologia finlandeză presupune dezvoltarea armonioasă a copilului prin joacă, explorare și activități creative, fără presiunea testelor sau a performanței academice. Aceasta încurajează autonomia și învățarea într-un mediu sigur, unde educatorii ghidează și sprijină copiii prin colaborare, nu apel la autoritate.

Unul dintre planurile de dezvoltare ale Anei Gorea este ca instituția pe care o conduce să pună bazele unei comunități solide formate din copii, părinți și educatori. „Vreau să construiesc o comunitate de părinți care înțeleg cât de importantă este dezvoltarea preșcolară la copii.” Așa s-a născut ideea de a crea „Academia Părinților”, unde sunt organizate cursuri pentru părinți despre particularitățile copiilor și modalitățile în care pot crea un mediu prielnic de dezvoltare acasă.

Antreprenoarea mărturisește că metodologia finlandeză vine să ofere o perspectivă asupra educației diferită de cele cu care suntem obișnuiți în spațiul nostru cultural. „Unul dintre cele mai neobișnuite lucruri este că nu avem acele clasice matinee. În locul lor creăm serbări doar pentru copii. De exemplu, în locul matineului de iarnă am avut anul trecut «o expediție la Polul Nord». Le-am adus jucării , gheață, le-am prezentat pe proiector filmulețe despre animale și am colorat împreună.”

Un alt lucru despre care povestește Ana sunt așa-numitele activități la covoraș. Nu există „o masă a educatorului undeva departe”, astfel cei mici reușesc să se conecteze mult mai bine emoțional cu educatorul lor. Asta, spune Ana, îi face pe copii să se simtă văzuți, auziți, apreciați și mult mai deschiși spre activități. La acest aspect contribuie și numărul mic de copii în grupă.

„Mai multe studii din domeniul neuroștiinței și psihologiei au arătat că un educator poate să formeze o relație emoțională cu până la opt copii în grupă. Orice copil care vine după cifra opt nu mai are aceeași relație cu educatorul. Și nu doar el, dar toți ceilalți își pierd relația asta emoțională, iar nivelul în care copilul este antrenat într-o activitate educațională scade foarte brusc.”
Anume acesta e motivul pentru care grădinița păstrează formula de 12 copii și câte doi educatori per grupă. „Proporția ideală pentru ca ei să aibă suficientă susținere în procesul de învățare și de distracție, de ce nu, că suntem la grădiniță.”

La Everest Academy Learning se pune un mare accent pe binele emoțional al copiilor. De aceea, în fiecare dimineață, copiii verifică „ceasornicul cu emoții” și împărtășesc educatorilor cum se simt. „Este mult mai important să înțelegi cum se simte un copil înainte ca să pornești partea educațională.”

Ana și echipa ei organizează mai multe activități menite să îmbunătățească autonomia și dezvoltarea copiilor. În această primăvară, de exemplu, urmează să aibă și un atelier de ceramică, „pentru că dezvoltă foarte bine motricitatea fină”.
„Chiar dacă poate părea straniu pentru unii părinți, încrederea unui copil vine mai mult din capacitatea lui de a se îmbrăca singur, de a-și încheia năstureii, decât din fișele pe care le desenează.”

Verile copiii și le petrec în curtea grădiniței, amenajată cu diverse echipamente. Mai mult ca atât, au șansa să se delecteze cu fructe și legume din grădina pe care o îngrijesc periodic alături de educatorii lor.

Crearea unui mediu preșcolar blând pentru copii se simte ca o misiune personală pentru Ana Gorea. Antreprenoarea spune că-și dedică tot timpul și resursele pentru a oferi servicii de calitate. Ea profită de toate oportunitățile care-i apar în cale, respectiv nu a ratat nici Acceleratorul She’s Next.

În cele trei luni de curs, alături de alte participante au abordat teme precum marketingul afacerii, importanța comunicării, contabilitate și finanțe. Antreprenoarea recunoaște că partea ei preferată a fost mentoratul, acolo unde a avut parte de susținere și sfaturi valoroase din partea mentorei sale, Aliona Cojocaru. „Mi-a plăcut însăși senzația asta de parcă erai într-un proces de minim MBA”, își amintește ea, cu referire la complexitatea cursurilor predate.

Pe lângă partea de instruire, Ana a simțit că face parte dintr-o comunitate. Participantele se susțineau reciproc, iar multe dintre ele ar fi reușit să păstreze legătura chiar și după program.

Finalul cursului, spune antreprenoarea, a fost unul special. A câștigat premiul „Best Pitch”, o confirmare că munca făcută cu dedicare este apreciată și recunoscută.

Cea de-a doua ediție a acceleratorului de afaceri „She’s Next”, implementat de XY Partners cu sprijinul Visa și în parteneriat cu maib și EFSE, s-a desfășurat în perioada septembrie – decembrie 2024. Programul a avut ca scop susținerea antreprenoriatului feminin din Moldova, ajutând cele mai talentate și inovative femei antreprenoare să își dubleze veniturile lunare. Programul s-a adresat femeilor antreprenoare care conduc afaceri mici, cu venituri lunare între 1.000 și 5.000 EUR, oferindu-le instrumentele necesare pentru a-și extinde afacerea pe piețele regionale și internaționale.

Am luat licența în Jurnalism și Științe ale Comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, promoția 2023. Totuși, am descoperit domeniul mult mai înainte. Timp de șase ani am moderat emisiuni radio pentru copii și tineri la o instituție publică locală. Mă pasionează în principal subiectele sociale și cele ancorate în știință. Deși evit explicațiile ezoterice și prefer o atitudine sceptică, mă fascinează subiectele complexe în deslușire.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.