De Stela Roman
Muzică aleasă şi atmosferă de sărbătoare la cel de-al patrulea sezon artistic al Clubul Interpreţilor, Folcloriştilor, Etnografilor şi Amatorilor de Folclor – CIFEAF din incinta Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Culturală. Promotorii şi melomanii s-au întâlnit joi, 30 septembrie, la un dialog muzical sub genericul Destine Artistice cu distinsa doamnă a muzicii populare – Nina Ermurachi. (reportaj audio)
Născută la 15 iulie 1949 în satul Floriţoaia Veche, Ungheni, moşteneşte frumoasele tradiţii etice şi folclorice ale familiei şi ale satului natal, primele cântece auzindu-le chiar de la mama ei. În anii 1966-1968 şi 1985-1987 a fost solistă în Capela corală „Doina” a Filarmonicii din Chişinău, iar între anii 1968-1984, 1989-1995 – solistă a Orchestrei de muzică populară „Folclor”. A mai colaborat cu orchestrele de muzică populară „Moldoveneasca” (1988) şi „Arta” (1989-1991). În 1998 a fost apeciată cu titlul onorific de Maestru în Artă.
Interpreta Nina Ermurachi s-a lansat în muzica populara în 1968, cu cântecul „Măi cucule blestemat”, care în scurt timp a devenit şlagăr. I-au adus mult succes şi cântecele „Pădure, verde pădure”, „Flori de romanţă ”, „Frunză verde iasomie”, „Cântec vechi de cătănie”, „Şi-am zis verde brad de munte”, „Lăsaţi-mă să cânt”, „Aseară la poarta mea”, „Să pornim hora inel”, „Sunt o fată de la codru” şi romanţa “Regret că berzele se duc”, „Cântecul mamei”, devenite antologice. Colaborează cu mai mulţi autori, în principal cu Petre Neamţu, Dumitru Blajinu, Anatol Golomoz, Vasile Crăciun, Constantin Baranovschi.
În 1996 a participat cu un recital la Festivalul „Crizantema de Aur” de la Târgovişte, iar în 2001 – la Festivalul „Maria Tănase” de la Craiova.