De Victoria Ungureanu
Cât de şmecheri nu s-ar crede ruşii, Uniunea Europeană nu se lasă păcălită de aşa numita „mare putere”. Condiţiile propuse de UE, în legătură cu întărirea relaţiilor cu Rusia, în special cu privire la liberalizarea regimului de vize, Moscovei i s-au pus pe “tava” o propunere greu de refuzat, dar şi greu de acceptat. Moscova dacă vrea ca cetăţenii ruşi să scape de vize pentru UE, este nevoită ca să-şi retragă trupele din Transnistria. Iniţiativa îi aparţine cancelarul german Angela Merkel, care a venit cu acestă propunere, comunicând-o lui Dmitrii Medvedev la Ekaterinburg, acum o lună.
Se pare că Rusia vrea şi una şi alta, iar oficialii ruşi, încă nu au dat nici un răspuns la propunerea cancelarului german. Este o propunere isteaţă şi foarte avantajoasă pentru ţara noastră, pentru că Rusia îşi doreşte liberalizarea vizelor, dar vrea să continuie să ţină trupele ruseşti în Transnitria. Oare ce e mai avantajos pentru o putere ca Rusia? Călătoriile sau forţa militară?
Radio Polonia vede real viaţa transnistrenilor şi riscurile RM. Postul de radio transmite că Transnistria, împiedică avansarea Republicii Moldova către Vest. Majoritatea locuitorilor din Transnistria au paşapoarte ruseşti, primesc pensii din Rusia, iar în regiune sunt staţionate trupe ruseşti. Transnistria supravieţuieşte, în special graţie contrabandei şi producţiei de oţel şi coniac distribuite în Rusia.
Dacă Angela Merkel va reuşi să convingă Rusia să-şi retragă trupele de pe teritoriul Transnistriei, mai bine zis de pe cel al RM, atunci cancelarul german “riscă” să ajungă cel mai apreciat oficial european de autorităţile moldoveneşti, cât şi de cetăţenii RM.