De Adriana Agapii/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Lacul Sfânta Ana este singurul lac de origine vulcanică din România, situat la o altitudine de 946 metri în masivul Ciumatul Mare, aproape de Tuşnad. Lacul a luat naştere pe fundul craterului unui vulcan stins, denumit Ciomatu din masivul vulcanic Puciosu.
Fiind un lac vulcanic, are forma aproape rotundă, amintind de paleta unui pictor. Are o lungime de 620 m și o lățime maximă de 460 m. Suprafața pe care se întinde lacul este de 19,50 ha și are o adâncime maximă de 7 m.
Lacul Sf. Ana pe lângă faptul că este unicul lac vulcanic ele mai este şi cel mai curat lac din România. Puritatea apei se apropie de aceea a apei distilate, cu numai 0,0029 ml minerale. În apă nu există oxigen, motiv pentru care în aceasta nu trăiește nici o vietate. Capacitatea trofică redusă a apei lacului se datorează și emanațiilor mofetice prin fundul lacului și prin pereții craterului.
Regiunea de lângă lac are şi caracteristici de a prognoza timpul, muntele pe care este aşezat lacul, având două fisuri care prevestesc vremea. Localnicii ştiu că dacă emanaţiile din fisuri pişcă de nas atunci vine furtuna, iar dacă nu atunci va fi timp însorit. Fenomenul are o explicație științifică. În munte se desfășoară încă o activitate post-vulcanică, sensibilă la orice schimbare a presiunii atmosferice. Când presiunea atmosferică scade, gazele, precum bioxidul de carbon și sulful, urcă spre suprafață și inundă fisurile cu un miros înțepător, semn că vine ploaia.
Numele lacului este legat de existenţa a două legende ce explică apariţia lacului. Prima legenda face referire la o tânără, Ana, care, obligată de părinţi să se mărite din interes, a fugit în seara nunţii şi s-a aruncat în acest lac, dispărând cu totul.
A doua legendă are ca protagonişti doi fraţi care trăiau prin aceste locuri trăiau. Unul stăpânea o cetate pe vârful Puciosul din apropiere, celălalt, o cetate situată pe locul actualului lac. Stăpânul cetății de pe Puciosul avea o caleașcă minunată, câștigată la zaruri, fapt ce a stârnit invidia fratelui său, care a pus rămășag că a doua zi va veni în vizită cu o caleașcă și mai măreață. Pentru a câștiga rămășagul, tiranul pune să fie înhămate la caleașca sa opt din cele mai frumoase fete din împrejurimi.
Caleașca fiind foarte grea, acestea nu au putut să o urnească, fapt ce a dezlănțuit mânia stăpânului, care a început să le biciuiască. Una din fete, pe nume Ana, l-a blestemat pe stăpânul cel mârșav. Blestemul fetei s-a împlinit numaidecât: s-a pornit o furtună îngrozitoare, cu fulgere și tunete, cutremure, iar cetatea, împreună cu tiranul ei, s-a scufundat în flăcări. În locul cetății de odinioară s-a format un lac albastru și liniștit, numit de locuitorii din zonă Lacul Sfânta Ana.
Lacul cu adevărat este format numai din lacrimi dar nu din cele ale fetelor, ci ale cerului, singura sursă de acumulare a apei fiind ploaia.
Lacul cât şi împrejurimile sale pot deveni o frumoasă destinaţie turistică pentru un sfârşit de săptămână, îndrăzniţi de vedeţi.
Distanţa de la Chişinău până la Lacul Sfânta Ana este de 377 km.