Lansarea „Foametei” la Chişinău (VIDEO)

De Adriana Agapii/ Chișinău / Moldova.ORG/ — Lansarea unui volum „Marea Foamete sovietică din 1926-1936” la Chişinău, autor Vadim Guzun, în ziua de 3 decembrie 2011, în cadrul Facultăţii de Istorie şi Filosofie a Universităţii de Stat din Moldova, mi-a subliniat încă o dată în plus tragedia poporului stăpânit de imperiul sovietic, gravitatea fenomenului şi consecinţele acestuia.

Foametea este un fenomen ce a pus stăpânire pe regiunile de la Est de Nistru în anii instaurării dominaţiei sovietice în acest teritoriu. Pe lângă faptul că asupra populaţiei se declanşase o adevărată campania de deznaţionalizare şi intimidare, populaţia se desfăta într-o mare de sărăcie şi mizerie. Şi aceste lucruri nu sunt doar consecinţele unei secete, ci şi a unei politici clare împotriva umanităţii lansată de conducerea URSS la acea oră.

Volumul lansat la Chişinău are ca scop primordial punerea în lumină a unei perioade negre din istoria URSS, atât din punct de vedere a tragismului evenimentelor petrecute în acea perioadă, cât şi pentru faptul că a fost mult prea puţin reflectată în lucrările de profil publicate.

În deschiderea lansării de carte, decanul Facultăţii de Istorie şi Filozofie a Universităţii de Stat din Moldova, dl. Igor Şarov, a subliniat importanţa lucrării scrise de dl. Vadim Guzun, cât şi rolul acesteia în contextul studierii unui număr mare de documente secrete şi necunoscute, la scrierea acestui volum.

În susţinerea şi argumentarea importanţei lucrării lansate, a vorbit şi profesorul Igor Caşu , doctor în istorie, conferenţiar universitar, Facultatea de Istorie şi Filozofie, subliniind istoriografia folosită de autor, cât şi specificul fenomenului descris în lucrare.

La primul contact cu volumul lansat, „Marea Foamete sovietică din anii 1926-1936”, impresionează în mod cert bibliografia şi notele bibliografice, ce denotă în spatele său un studiu amplu al problemei cât şi o muncă infernală la crearea acestei lucrări. Nu putem decât să plecăm capetele, să scoatem pălăriile şi să studiem lucrarea, fără a mai pune la îndoială faptele şi fenomenele descrise în studiu.

„Ideea realizării lucrării volumului are la origine raţiuni practice, determinate de lisa unor instrumente de lucru pentru o perioadă extrem de importantă în istoria Europei, utile nu doar în mediul academic, ci şi diplomatic. Constatarea am făcut-o consultând documente privind foametea sovietică din anii ’30 în Arhivele Diplomatice al Ministrului Român al Afacerilor Externe[…]Contactul cu documentele diplomatice m-a convins de necesitatea unui studiu”, declară autorul în lucrare.

Volumul conţine multe date şi fenomene concrete ascunse de către dominaţia sovietică, care au putut ieşi la lumina tiparului datorită străduinţei dlui Guzun, doctorand al Academiei Române – Institutul de istorie „George Bariţiu” din Cluj Napoca şi diplomat în cadrul Afacerilor Externe al României.

Pentru a afla mai multe despre adevăratul mecanism de funcţionare al sistemului totalitar comunist, vă îndemn să citiţi acest volum, pe care îl puteţi găsi în toate bibliotecile municipiului Chişinău.

Ajunge cât aţi ascultat minciuni şi pledoarii, deschideţi ochii şi citiţi adevărul.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.