Larisa Cuzneţov, psiholog: Maltratarea educă ori nişte robi, ori nişte agresori (AUDIO)

De Stela Roman

Violenţa în familie, de natură fizică, psihologică sau socială, este una din cele mai serioase probleme cu care se confruntă societaţile moderne.
Calitatea vieţii multor copii poate fi înţeleasă prin abuzul la care sunt supuşi în mediul familial, uneori chiar de la naştere.
Statisticile arată că, într-un procent alarmant de mare, părinţii consideră că una dintre cele mai bune metode de a-şi cuminţi copiii este bătaia.

Despre simptomele, efectele şi ajutorul pe care poate să-l primească un copil maltratat am discutat cu Larisa Cuzneţov, doctor habilitat în pedagogie, profesor universitar, psiholog. (vezi mai jos interviu audio)

Anumite simptome generale pot sugera că un copil este supus unui tip de maltratare; acestea pot fi:
– Intârzieri în dezvoltare, care ânseamnă că un copil nu atinge nivelurile de dezvoltare aşteptate, cum ar fi să înceapă să meargă sau să se socializeze cu alţii.
– Regresia, care constă în pierderea abilităţilor dupa ce acestea au fost achiziţionate şi revenirea la un nivel anterior de dezvoltare.
– Incetinirea/oprirea creşterii, adică patternul de creştere al copilului nu este în limitele normale pentru varstă.
– Sanatate mentală afectata, cum ar fi exprimarea unei stime de sine scăzute, anxietate, depresie sau tentative de suicid.
– Declin brusc în performanţa şcolară.
– Comportament problematic sau inadecvat. In unele cazuri, în special la copii mici, se poate observa o nelinişte/agitaţie neobişnuită, teamă, lipsă de interes în activităţi.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.