Moldova va fi pusă, în doi-trei ani, în faţa unei alegeri, în cazul în care Uniunea Europeană nu va accepta o agendă de integrare ambiţioasă pentru Moldova, iar alternativa ar fi integrarea Moldovei într-o organizaţie regională pe baza CSI, al cărei motor să fie Rusia. Declarația a fost făcută de ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, într-un interviu acordat pentru hotnews.ro.
„Pentru mine e mult mai aproape perspectiva integrării europene, dar nu putem sta prea mult în anticamera UE, într-o zonă de aşteptare precum Parteneriatul Estic. Noi negociem acum şi Acordul de Asociere, dar nu e acordul pe care l-a avut România sau ţările care au mai aderat. Le spuneam cetăţenilor că vor avea regimul de vize pe care l-au avut şi românii, însă acum le spunem că vom avea un regim simplificat de vize”, susține Valeriu Lazăr.
Potrivit ministrului, oferta Federaţiei Ruse este una clară: ea constă în faptul că Rusia vede Comunitatea Statelor Independente ca pe o organizaţie regională, bazată pe interesele economice comune, iar Moldova, mai devreme sau mai târziu, trebuie să ia o decizie încotro merge.
„Noi avem toată voinţa politică de integrare europeană, dar, până la urmă, nu suntem nici noi naivi, înţelegem foarte bine procesele din UE şi nu cred că putem vorbi acum despre aderarea la UE. Mie acest lucru îmi este foarte clar. Momentan nu cred că este obiectivul nostru aderarea politico-administrativă la UE, nu este gata nici UE, nici Republica Moldova, cel puţin mesajele care vin din partea Bruxelles-ului asta înseamnă. Noi trebuie să ne ambiţionam să facem pe intern reformele necesare, să preluăm standardele europene şi vom continua cu aceeaşi ardoare şi aceeaşi viteză”, a menționat ministrul Economiei.
Valeriu Lazăr crede că Parteneriatul Estic funcţionează doar la nivel de discuţii. „La nivel practic – din discuţiile pe care le port cu unii cunoscuţi la Bruxelles – nici ei nu ştiu ce mâncare de peşte este acest Parteneriat Estic. Dacă în Parteneriatul Estic rămâne doar Moldova – şi atunci vom insista la Bruxelles să avem şi noi o agendă de integrare europeană mai ambiţioasă. Dacă asta nu se va întâmpla, noul proces va fi catalizat de noua poziţie a Rusiei”, a spus Lazăr.
Ministrul Lazăr susține că nu vede un conflict deschis între aceste două procese. „Cred că Republica Moldova poate să fie o zonă în care interesele estului şi vestului se intersectează, dar nu sunt conflictuale. Capitalul rusesc poate fi folosit în Moldova pentru a produce mărfuri care să fie exportate în UE şi vice-versa. Sunt procese care depind de noi şi altele care nu depind de noi. Este poziţia partidului nostru, dar ea este împărtăşită şi de colegii noştri de coaliţie. Noi suntem pentru un proces de integrare europeană mai consistent, mai rapid, dar agenda pe care UE este dispusă să o accepte e mai puţin ambiţioasă”, a conchis Valeriu Lazăr.