Legalizarea mitei în Moldova/ OPINIE

Acum vreo trei săptămâni, când mă întorceam de la serviciu, împreună cu soția, am auzit doi tineri care strigau după noi. Tineri, e mult spus, mai degrabă e vorba de doi adolescenți. Unul țipa mai cu forță, celălalt îl modera: “Lasă-i, uăi”… M-am oprit și i-am întrebat ce vor. Atunci unul dintre adolescenți s-a prezentat ca polițist. Nu mi-a venit să cred, așa că l-am rugat să-mi mai arate o dată legitimația. Da, era polițist, legitimația nu era falsificată. Ne-au spus că e un control de rutină și ne-au cerut actele. De la câțiva metri duhnea de la ei a vin, vodcă, bere și parcă încă un iz. Le-am prezentat actele și, la vederea legitimației de presă s-au sensibilizat, și-au cerut scuze și au plecat.

Mi s-a părut incredibil ca la acea vârstă cineva să fie polițist. Bine, poate erau mai maturi și m-am înșelat eu. Dar erau în civil, ceea ce nu mi se pare normal, cum nu mi se pare normal nici oprirea oamenilor pe stradă fără un motiv. Ca să nu mai amintesc de faptul că erau băuți, ca să nu zic beți, de-a dreptul.

Am avut un deja vu cu doi polițiști, criță, în anii 90, care au oprit circulația pe o stradă din Buiucani, pentru că ei aveau chef să meargă bălăngănindu-se prin centrul șoselei pe care se pișau. Ei erau regii, nimeni nu le putea zice nimic, ei puteau face TOT, pentru că aveau și pistol și legea de partea lor. Încurajarea pișării pe șosea și pe tot ce aveau chef venea de sus, desigur. Ca și încurajarea acelor tineri polițiști care m-au oprit.

Dacă sunt legi nescrise, sunt și legi scrise. Și atunci nu mai ai ce face. Legalizarea nesimțirii vine de sus. Peștele de la cap se împute.

Iar ieri o știre de la Jurnal Tv mi-a demonstrat că în Moldova s-a legalizat mita. Doi polițiști filmați în timp ce discutau lejer despre mită, au fost achitați. În schimb, la cazul lor a lucrat o adevărată armată de funcționari. E de basm: „Atunci, şase poliţişti au fost acuzaţi de luare de mită. După un şir de cercetări, la locurile de muncă şi la domiciliile bănuiţilor a fost dislocată o adevărată armată de colaboratori CCCEC: 5 procurori, 15 ofiţeri de urmărire penală şi nu mai puţin de 40 de inspectori. În urma a zeci de percheziţii, oamenii legi au ridicat mai multe probe ce urmau să fie examinate. Totul s-a dovedit a fi în zadar, pentru că magistraţii de la Judecătoria Buiucani au decis că poliţiştii îşi merită epoleţii.”
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.