Ieri, Comisia parlamentara pentru cultura, stiinta, invatamint, tineret, sport si mijloace de informare in masa a discutat si a aprobat proiectul de modificare a Legii Audiovizualului care urmeaza sa fie votat in a doua lectura.
Potrivit lui Stepaniuc, 80% din articolele proiectului au fost modificate, modificarea esentiala fiind cea privind modul de desemnare a membrilor Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA). in urma recomandarilor expertilor CoE, candidaturile la functia de membri ai CCA vor fi propuse de societatea civila, examinate de comisie si aprobate in parlament cu votul a 3/5 din deputati. CCA i-au fost acordate atributii mai inguste privind functia de supraveghetor al Companiei „Teleradio-Moldova” (TRM). Este prevazut ca aceste competente sa fie exercitate de un Consiliu de Observatori (CO), alcatuit din noua membri, care vor fi desemnati de CCA si aprobati de parlament.
O alta modificare esentiala este cea cu privire la functionarea institutiilor audiovizuale publice locale. Stepaniuc a declarat ca expertii CoE au recomandat ca institutiile publice locale sa activeze ca filiale sau birouri ale TRM. in acest mod, Companiei TRM ii sunt transferate atributii suplimentare, inclusiv financiare.
Proiectul respectiv a fost elaborat de deputati comunisti, crestin-democrati si democrati si aprobat in prima lectura la 6 aprilie curent. Reprezentantii altor formatiuni politice, precum si experti in domeniu l-au calificat drept unul de coloratura politica, care va permite imixtiunea puterii in audiovizualul autohton.
I-am rugat pe cei care au participat la discutiile cu Stepaniuc sa aprecieze noile modificari.
Alexandru Dorogan, presedintele Asociatiei Presei Electronice
Am fost la intilnirea organizata de Stepaniuc. Ni s-a spus ca 80% din articole sunt prezentate intr-o noua redactare, dar forma redactata n-a vazut-o nimeni. intilnirea a fost organizata pentru a se spune ca s-a discutat cu societatea civila. Timp de doua luni, societatea civila a pus in discutie in repetate rinduri proiectul votat la 6 aprilie, insa reprezentantii fractiunii majoritare n-au dorit sa participe. Ni s-a spus ca CCA nu mai gestioneaza „Teleradio-Moldova”. Nu este clar dupa ce criterii vor fi selectati membrii CCA. E clar ca legiuitorii n-au nevoie de un audiovizual public local, ci de unul monopolist. Astfel, in locul posturilor de radio si TV locale, vor fi create birouri ale serviciului public national. Desi expertii arbitrari au propus trei modele de a alege CO, s-a optat pentru cel din Kosovo.
Anatol Onceanu,
deputat AMN, membru al Comisiei parlamentare pentru mijloace de informare in masa
Cred ca am fost unicul care am votat contra. Actuala varianta de text demonstreaza ca prima lectura a fost un esec total. Expertiza CoE nu corespundea standardelor europene. Expertii au avut mai multe obiectii si, evident, autorii codului au fost nevoiti sa se conformeze. De exemplu, daca inainte toti membrii CCA erau desemnati de fractiunile din parlament, acum, cei noua membri ai CCA vor fi inaintati de societatea civila. Apoi, acestia sunt selectati de comisia de profil, care ii inainteaza parlamentului si sunt votati cu 61 de voturi. Smecheria consta in faptul ca nu e specificat cine inainteaza aceste candidaturi. Odata ce n-a fost elaborat mecanismul, se denatureaza insasi ideea. Desi la proiect trebuie sa se mai lucreze mult, ei o sa-l adopte.
Arcadie Gherasim,
directorul „Euro-TV”
La intilnire a venit Stepaniuc fluturind o hirtie. Ne-a spus ca acesta e documentul redactat si ca institutiile publice locale vor deveni filiale ale TVM-ului, deoarece localitatile n-au nevoie de posturi TV si radio proprii. Ne-au chemat ca pe niste…, ca sa nu zica nimeni ca nu s-au consultat cu noi. // Timpul