Letonia saluta introducerea noului regim vamal la frontierea moldo-ucraineana

Letonia saluta introducerea noului regim vamal la frontierea moldo-ucraineana si considera ca acesta va permite monitorizarea si controlul pe segmentul transnistrean.

Ministrul Afacerilor Externe al Letoniei, Artis Pabriks, aflat intr-o vizita oficiala la Chisinau, a declarat, marti, in cadrul unei conferinte de presa, ca Letonia saluta introducerea noului regim vamal la frontierea moldo-ucraineana. El si-a exprimat speranta ca noul mecanism va permite monitorizarea si controlul pe segmentul de frontiera transnistrean.

Pabriks a mentionat ca „autoritatile transnistrene urmeaza sa inteleaga ca singura solutie de rezolvare a conflictului transnistrean este reintegrarea Republicii Moldova”. El a adaugat ca inasprirea regimului de tranzit pe segmentul de est a frontierei moldo-ucrainiene s-ar fi impus mai devreme sau mai tarziu, odata ce R.Moldova urmeaza sa devina stat vecin cu Uniunea Europeana.

Oficialul leton a mai spus ca declaratiile privind “criza umanitara”, care s-ar astepta in Transnistria raman de responsabilitatea celor care au emis aceste declaratii.

La randul sau, ministrul de Externe, Andrei Stratan, a afirmat ca declaratiile oficialilor rusi privind o criza umanitara in zona din stanga Nistrului sunt „metode ilegale de solutionare a conflictului, folosite de autoritatile transnistrene”.

Amintim, ca incepand cu 3 martie curent, Ucraina a inceput sa aplice prevederile Declaratiei comune a premierilor Moldovei si Ucrainei din 30 decembrie 2005, prin care Ucraina s-a angajat sa accepte pe teritoriul sau marfurile provenite din Transnistria, doar cu conditia ca acestea sa fie insotite de documentatie cu spicemenele vamale ale Republicii Moldova. // Reporter.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.