Limba română, tratată sau trădată?

De Paula Munteanu/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Fostul prim-ministru, Dumitru Braghiș, este de părere că problema limbii române nu a fost luată niciodată în serios de către autorități, mai ales întrebarea studierii limbii române. Dumitru Braghiș a recunoscut că și el, la rândul său, a promis de nenumărate ori că va rezolva această problemă, dar acelea au fost doar declarații politice.

”Așa cum acolo, în Găgăuzia, nu se acordă atenție limbii române, nici la centru nu se acordă atenție. Această problemă a fost exploatată în mod murdar de politicieni, dar atitudinea lor față de problemă în sine nu s-a schimbat. Și eu am exploatat-o la rândul meu. De ce nu?”, s-a întrebat Dumitru Braghiș.

Explicațiile pentru situația care a fost creată nu au întârziat să apară, ministrul educației, Mihail Șleahtițchi, crede că politicienii nu au luat în serios problema pentru că „au pornit, probabil, de la premiza că Republica Moldova este un spațiu politic special și este posibil să cochetezi cu anumite chestiuni fără a le soluționa”.

De pe altă parte, fostul ambasador în Turcia, Fiodor Angheli, declară că ”Și domnul Braghiș a exploatat-o, și alți politicieni, dar nimeni nu a tratat-o serios. Sunt sigur că dacă va fi aprobată o programă specială de studiere a limbii vor fi înregistrate și rezultate pozitive. Trebuie create toate condiţiile pentru ca elevii să înveţe limba română. Conducerea Găgăuziei trebuie să lucreze cu părinţii, elevii şi profesorii”.

Reamintim că problema limbii române și a studierii sale a fost readusă în lumină după ce bașcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal, a luat decizia de a elibera pentru absolvenții care au luat note joase la examenul de BAC la română, un model propriu al diplomei de bacalaureat.

În urma întâlnirii ce a avut loc ieri, 8 august 2011, între prim-ministrul Vlad Filat și bașcanul Găgăuziei, s-a decis că liceenii care nu au susţinut examenele de BAC la limba română vor putea să-şi continue studiile nu doar în şcolile profesionale, dar şi în colegii. După absolvirea colegiului, tinerii vor putea susţine examenul la limba română, ceea ce le va da posibilitatea să-şi continue studiile în instituţiile universitare.

Rămâne de văzut ce se va alege din limba română și din programele de studiere a ei, din moment ce problema lingvistică în Moldova este una moștenită, după cum declară analistul politic Igor Boțan.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.