Alcoolul, tutunul, stresul, contraceptivele orale şi stilul de viaţă dezorganizat sunt factori care duc la scăderea sistemului imunitar, atrag atenţia medicii.
Potrivit specialiştilor în nutriţie, o dietă bogată în vitamine şi minerale protejează organismul de răceli şi virusuri. Morcovul, nucile, citricele, legumele şi ciupercile sunt alimente care măresc rezistenţa organismului, atât de slăbit în această perioadă a anului.Potrivit nutriţioniştilor, morcovul este o sursă importantă de vitamina A, betacaroten şi fibre. Din acest motiv, consumaţi zilnic, morcovii ajută la menţinerea sănătăţii ochilor, a pielii şi a părului. Riscul apariţiei bolilor de inimă este redus, iar cancerul este ţinut la distanţă datorită alfacarotenului, o altă substanţă prezentă în compoziţia morcovilor. Totodată, rădăcinoasa combate inflamaţiile şi creşte imunitatea.
Nucile măresc rezistenţa organismului la infecţii şi stimulează activitatea cerebrală. Specialiştii susţin că nucile sunt un aliment extraordinar pentru sănătate, datorită conţinutului ridicat de acizi graşi Omega 3 şi polifenoli.
Citricele şi legumele sunt o sursă inepuizabilă de vitamina C şi antioxidanţi, elemente nutritive esenţiale organismului pentru a preveni apariţia virozelor respiratorii. Nutriţioniştii recomandă ca fructele şi legumele să fie consumate în stare crudă sau uşor înăbuşite, deoarece prin fierbere sau stoarcere se "deteriorează" substanţele nutritive.
Studiile de specialitate au demonstrat că ciupercile cresc imunitatea, deoarece acestea stimulează producţia şi activitatea celulelor albe din sânge, făcându-le mai agresive cu virusurile.