LADOM avertizează: prin neafişarea acestora se încalcă legislaţia electorală şi procesul de organizare transparentă a alegerilor
Conform Codului Electoral, începând cu ziua de ieri, 16 martie, cu 20 de zile înaintea zilei alegerilor, listele electorale se aduc la cunoştinţa publicului, prin afişarea acestora în localurile secţiilor de votare. Alegătorilor trebuie să li se asigure posibiltatea de a lua cunoştinţă de listele electorale şi de a verifica corectitudinea întocmirii lor. Ei au dreptul să facă contestaţii, cel târziu cu 5 zile înainte de alegeri, la biroul secţiei de votare împotriva neincluderii lor în listă sau excluderii din ea, precum şi împotriva altor erori, cum ar fi includerea „sufletelor moarte”, a numelor de până la căsătorie şi a altor erori comise la înscrierea datelor despre sine sau despre alţi alegători. În realitate, în mai multe primării autorităţile locale nu finalizaseră încă la această dată procesul actualizării listelor, şi în niciuna din cele cu care am luat legătura listele electorale nu erau afişate pentru a fi consultate de public.
„De obicei, nu afişăm listele electorale”
Listele se afişează în localurile birourilor electorale, în mediul rural, de regulă în incinta căminelor culturale. „De obicei, nu afişăm listele electorale. Cei interesaţi se apropie de responsabilii de la birourile electorale şi îşi verifică numele lor sau al apropiaţilor în liste. În or. Străşeni avem 7 birouri electorale. La alegerile precedente nu le-am afişat”, ne spune Svetlana Radu, secretarul consiliului orăşenesc Străşeni. Secretarul consiliului local din comuna Lozova, Străşeni, la rândul ei, ne informează că aici mai continuă lucrul de întocmire a listelor: „Excludem decedaţii şi includem în liste persoanele care au atins majoratul. Nu afişăm nicăieri aceste liste, deoarece lumea se interesează să se regăsească în liste doar în ziua alegerilor. Şi atunci, apar, evident, nemulţumiri, pot interveni scăpări, se întâmplă de toate”, spune secretarul.
Potrivit lui Mihai Buşuleac, membru al Comisiei Electorale Centrale, neafişarea listelor electorale este o încălcare, dar „nu influenţează esenţial asupra rezultatelor alegerilor”. „Începând cu 16 martie, organizăm un ciclu de seminare cu preşedinţii birourilor electorale pe care îi informăm şi despre procedura aducerii la cunoştinţa publicului a listelor electorale. Nu am putut organiza mai devreme aceste seminare deoarece birourile electorale se constituie şi ele cu 20 de zile înainte de ziua alegerilor”, ne-a mai spus dl Buşuleac.
Să fie sau nu incluşi în liste cei plecaţi peste hotare?
În s. Cioara, raionul Hânceşti, autorităţile locale, deşi au actualizat listele, nu le-au afişat din cauza dilemei – trebuie sau nu incluse cele peste 200 de persoane aflate la muncă peste hotare. La alegerile precedente le-au radiat din liste. Codul Electoral însă prevede în acest caz că în liste sunt incluşi toţi cetăţenii cu viză de reşedinţă în localitatea respectivă, indiferent dacă sunt acasă sau plecaţi. „La un seminar organizat de CEC ni s-a spus că vom fi informaţi suplimentar. Vom avea curând o şedinţă la care vom decide dacă vom include sau ba numele migranţilor în liste. În rest, acestea au fost actualizate şi pot fi afişate chiar acum” – spune Taisia Horomneac, secretara consiliului local din Cioara.
Observatorii monitorizează transparenţa organizării alegerilor
La alegerile locale din 2007, Liga pentru Apărarea Drepturilor Omului (LADOM) a semnalat faptul că actualizarea listelor electorale constituie o problemă în organizarea transparentă a alegerilor electorale. În 35 % din secţii, listele alegătorilor n-au fost afişate în mod corespunzător, iar în 10% din secţiile de votare observatorii au semnalat cazuri în care cetăţenilor nu li s-a permis să voteze, deoarece listele erau imperfecte. Listele electorale de bază au fost, în mare parte, incomplete, conţinând frecvent date eronate. Numărul alegătorilor introduşi pe listele suplimentare s-a ridicat în anumite cazuri la câteva sute, astfel în or. Orhei votarea pe liste suplimentare a constituit 14 la sută. În încercarea de a afla dacă au fost afişate listele electorale în prezent în această localitate secretara consiliului orăşenesc Ana Prunici a refuzat să discute cu presa, afirmând doar că aici totul se face în conformitate cu prevederile Codului Electoral. Ion Creangă, expert LADOM, ne-a informat că, pe moment, potrivit informaţiilor observatorilor locali, în primării încă se lucrează cu listele elctorale. „Vom monitoriza pe parcurs modul în care au fost actualizate şi afişate listele electorale. Prin neafişarea acestora se încalcă legislaţia electorală şi procesul de organizare transparentă a alegerilor”, a mai spus expertul.