Localitate evreiască pe pământ moldovenesc (VIDEO)

De Adriana Agapii/ Chișinău / Moldova.ORG/ — Dacă credeaţi că în Moldova sunt numai localităţi moldoveneşti, vă înşelaţi. Pe malul drept al bătrânului Nistru se află o localitate care era locuită preponderent de evrei, Vadul Raşcov.
Evreii s-au stabilit în număr mare aici în urma alipirii Basarabiei la Rusia Imperialistă în 1812. Au migrat cu mic cu mare din Polonia şi Rusia pentru a locui pe aceste meleaguri binecuvântate de Dumnezeu.

Localitatea Vadul Raşcov este o localitate veche din raionul Şoldăneşti, care îşi trage denumirea de la un boier, pe nume Raşcu,care era proprietar de pământuri pe partea dreaptă şi partea stângă a Nistrului. Pentru a putea administra şi pământurile din partea stângă, din porunca lui se construieşte un vad, o trecere peste râu. Localitatea mai târziu a luat denumirea de Vadul Raşcov, în amintirea acelor timpuri şi a trecerii de lemn peste Nistru.

În secolul XIX comunei Vadul Raşcov i se atribuie statut de târg şi acest lucru datorat evreilor stabiliţi aici la începutul secolului, îndeletnicirea cărora în mare parte era negoţul. Influenţa evreilor în comună era atât de mare, încât la începutul secolului XX, în localitate erau 7 sinagogi şi o singură biserică ortodoxă, iar populaţia comunei era constituită din 200 de familii de moldoveni şi circa 500 de familii de evrei.

În timpul celui de-al doilea război mondial satul a fost bombardat şi incendiat de germani, care ştiau că este o localitate, în preponderent, evreiască. Tot atunci a ars din temelie singura biserică a satului. Locul fostei biserici păstrează azi memoria lăcaşului de cult, astfel că nimeni nu se încumetă să construiască aici casă.

Astăzi nu a mai rămas nici o familie de evrei în comună, toţi au plecat în Israel, însă ca mărturie a influenţei acestora pe teritoriu moldovenesc a rămas un cimitir evreiesc. Cimitirul din Vadul Raşcov numără peste 6000 de morminte şi este unul dintre cele mai mari din Europa de acest fel.

E frumos, interesant şi ieftin să călătoreşti pe teritoriul ţării noastre.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.