Tortura, tratamentele inumane si degradante si conditiile de detentie nesatisfacatoare persista in continuare in puscariile moldovenesti, impunind crearea unui mecanism eficient si independent de monitorizare a locurilor de detentie.
In Parlament au fost inaintate, cu titlu de initiativa legislativa, doua proiecte de lege privind controlul civil asupra respectarii drepturilor omului in institutiile de detentie si completarea Codului de executare al RM. Initiativele, inaintate de catre Presedintele Voronin, prevad ca conditiile de detentie si modalitatea in care sunt tratati detinutii sa fie controlate de catre unul sau mai multe organisme independente, iar concluziile acestora sa fie facute publice.
Documentul prevede crearea unor comisii de monitorizare, care ar evalua conditiile de detentie si tratamentul detinutilor si care ar fi formate din reprezentanti ai asociatiilor obstesti de profil, pentru a se evita influentarea de catre reprezentantii organelor de stat.
Comisiile vor avea in componenta lor 7 membri, durata fiecarui mandat urmind a fi de doi ani. Grupul de monitorizare, format din cel putin doi membri ai comisiei, va elabora rapoarte, care vor putea fi transmise Centrului pentru Drepturile Omului si organelor procuraturii, iar rapoartele anuale generalizate vor putea fi prezentate organismelor internationale autorizate cu verificarea locurilor de detentie.
Cheltuielile aferente activitatii comisiilor de monitorizare (deplasarile tur-retur si cheltuilelile legate de secretariat) se presupun a fi suportate de la bugetul de stat. Conform unor calcule prealabile, reiesind din faptul ca in republica exista 18 institutii penitenciare, iar numarul izolatoarelor este mult mai mare, pentru asigurarea anuala a activitatii comisiilor vor fi necesari peste 800.000 lei.
Proiectul prevede ca membrii comisiei vor activa pe principiul voluntariatului, fara a fi salarizati din partea statului // Reporter.MD