Logăneşti – una dintre vetrele strămoşeşti ale Moldovei (VIDEO)

De Adriana Agapii/ Chișinău / Moldova.ORG/ — Logăneşti este una dintre vetrele celor mai vechi aşezări umane de pe teritoriul Moldovei. Baştina strămoşilor noştri de acum 3000 de ani era se afla pe aceste teritorii, unde s-au găsit vestigii istorice ce atestă circa 5 aşezări umane pe teritoriul actualului sat Logăneşti din raionul Hânceşti. Acestea vetre medieval erau amplasate pe colinele împădurite pe de o parte şi de alta a unui drum comercial, însă au fost în repetate rânduri distruse de popoarele nomade ce au cutreierat pământul Moldovei.

Denumirea de Logăneşti este moştenită de la primul boier ce a trăit pe aceste meleaguri în timpurile lui Ştefan cel Mare, boierul Lohan, care este şi cel ce a primit moşia de la domnitorul Ţării Moldovei. Ca an de întemeiere a satului este considerat anul venirii lui Ştefan cel Mare la conducerea ţării, adică 1457.

Astăzi satul Logăneşti este unul dintre cele mai mari sate din republică cu circa 1500 de gospodării.

Atmosfera localităţii de codru este una mirifică pentru fiecare dintre cei care au venit vreodată aici. Aşezat pe malul râului Cogâlnic, liniştea satului Logăneşti este străjuită de pădurea de la Bucium, unde putem admira şi coroana măreaţă a unui stejar secular.

În trecut, pe teritoriul satului Logăneşti au funcţionat trei tabere estivale, un sector cu vile, câteva zone de odihnă. Astăzi cazare puteţi găsi la gospodăriile ţăranilor sau puteţi campa cu corturile pe întinsele coline ce înconjoară satul.

Biserica satului Logăneşti este o ctitorie relativ recentă. Construcţia ei a început în anul 1914 şi a durat 10 ani, fiind terminată în anul 1924. Este o biserică mare ce se evidenţiază prin volumul masiv al turnului-clopotniţă, cu trei caturi, acoperiş piramidal cu bulb, alipit de restul edificiului. Turlele de deasupra naosului şi altarului sunt mici şi joacă doar un rol decorativ. Naosul bisericii are o lăţime considerabilă şi este acoperit cu un acoperiş ce are frontoane triunghiulare în părţile de sud şi de nord a edificiului.

Nu departe de satul Logăneşti, amatorii turismului verde, pot vizita una dintre cele mai mari rezervaţii de plante medicinale din codri.

Unduirea mlădioasă a colinelor verzi pe care răsare în depărtare pădurea, înrămează imaginea satului Logăneşti şi o transformă într-o operă de artă ce se vrea vizitată şi admirată.

Distanţa de la Chişinău până la Logăneşti este de 37 km.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.