SA Tutun-CTC, magazinul UNIC, Air Moldova, Banca de Economii, dar şi alte întreprinderi, în număr total de 61, vor fi supuse privatizării. O decizie în acest sens a fost aprobată de Guvernul Republicii Moldova.
„Și hotelul Zarea și Circul au rămas în lista activelor supuse privatizării. Asta nu înseamnă că vor fi privatizate imediat. Cu Zarea eu nu m-aș complica. Piața e total liberalizată, nu există niciun interes strategic”, menţionează ministrul Economiei.
Referindu-se la situaţia Circului, ministrul Economiei a calificat-o drept una „delicată”.
„Vom căuta împreună cu Ministerul Culturii și alți colegi să atragem capital privat pentru dezvoltarea acestei instituții culturale importante. Soluția, cred că statul va rămâne proprietar, însă vom atrage un partener privat. De ce nu o societate internațională care știe ce înseamnă businessul cu circul?”, a menţionat Lazăr.
„Și AirMoldova, și Banca de Economii, și Unic și Tutun CTC, toate întreprinderile unde statul nu are interese strategice, vor rămâne în listă supuse privatizării. Eu mi-aș dori ca unele să rămână să se dezvolte. Dar dacă întreprinderea nu mai face față competiției, ele degradează, au nevoie de investiții”, precizează ministrul Lazăr.
Valeriu Lazăr a reiterat că expunererea acestor întreprinderi la privatizare va contribui la atragerea capitatului privat în Republica Moldova.
„Odată ce vor fi investiți bani în bunurile de stat, vor fi create și locuri de muncă”, declară Lazăr.