Maia Sandu dezvăluie în câţi ani vom putea renunţa la camerele de supraveghere şi detectoarele de metale la BAC

Ministrul Educaţiei Maia Sandu crede într-un scenariu optimist privind schimbarea atitudinii faţă de examenele BAC şi susţine că poate în doi-trei ani chiar se va putea renunţa la camerele de supraveghere şi detectoarele de metale la BAC.

„Sper că în doi, trei ani vom avea o atitudine cu totul diferită. Sper că majoritatea studenţilor, elevilor, părinţilor vor realiza până atunci că educaţia e pentru ei, nu pentru şcoală şi că merită să facă acest efort. Acesta ar fi un scenariu optimist”, a menţionat Maia Sandu într-un interviu .pentru www.anticoruptie.md, la întrebarea în câţi ani s-ar putea renunţa la camerele de supraveghere şi detectoarele de metale la BAC.

Fiind întrebată dacă BAC-ul corect totuşi a schimbat sistemul, ministrul Educaţiei a declarat că “sistemul a început să se schimbe, dar că nu se poate de aşteptat la nişte schimbări imediate”.

“Avem elevi care sunt mai serioşi atunci când vine vorba cel puţin despre pregătirile pentru examene. Sper că nu doar în timpul pregătirilor pentru examene, dar şi procesul educaţional în general. Avem şi o schimbare de atitudine în rândul directorilor de şcoli, profesorilor.. Cred că şi o schimbare de atitudine a părinţilor, care îşi doresc tot binele pentru copiii lor, dar fac acest lucru greşit, atunci când încearcă să-i ajute să obţină foloase nemeritate, altfel decât prin efort”, a spus Maia Sandu.

Potrivit oficialului, se poate de menţionat şi o reducere într-o anumită măsură a fenomenului corupţiei la BAC.

“Potrivit profesorilor din spaţiul universitar, calitatea studenţilor care au trecut printr-un Bacalaureat curat e mult mai înaltă decât calitatea studenţilor de până la 2013. Astea sunt primele rezultate şi sunt sigură că, dacă vom menţine aceleaşi rigori, aceleaşi standarde vom fi martorii unor schimbări mai serioase în următorii ani”, a adăugat ministrul Educaţiei.

Ministrul Educaţiei a mai menţionat că ultimul raport al Transparency International demonstrează că mita în Educaţie s-a redus cu aproape 50% în doar doi ani. “Este o performanţă mare, mai ales dacă ne comparăm cu alte sectoare în care mita a crescut, nu s-a redus”, a remarcat oficialul.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.