„După ce am citit raportul Kroll, le-am zis colegilor mei din Guvern că, pentru ca aceste lucruri să fi fost posibile, trebuia ca toate instituţiile statului să fi fost în comă profundă”. Astfel a comentat ministrul Educaţiei Maia Sandu concluziile raportului companiei americane Kroll privind prejudicierea BEM, Banca Socială şi Unibank.
Ministrul Educaţiei a precizat ieri la emisiunea ”Interpol”, de la TV7 că nu poate oferi detalii din acest raport, întrucât a semnat un acord de confidențialitate. „Acestea au fost condiţiile companiei, altfel nu aş fi primit raportul”, a explicat oficialul.
Totodată, Maia Sandu a opinat că raportul Kroll ar putea fi făcut public ulterior, pentru că nu avea pe el ştampila “Secret de stat”, iar problema furtului acestor bani e o preocupare a întregii societăţi. În context, oficialul a precizat că este gata chiar să meargă şi să vorbească „cu cei de la Kroll, şi să-i convingă că merită să-şi asume riscul şi să facă public acest raport”.
Ministrul Educaţiei a mai spus că aşteaptă ca în următoarele două-trei luni, organele de drept să întreprindă măsurile necesare. “Eu cred că acest raport oferă suficiente informaţii, ca organele de drept să-şi facă treaba. Informaţia a fost oferită pe tavă”, a menţionat oficialul. Totodată, oficialul a precizat că din acest raport este clar „cine sunt persoanele care stau pe prima linie, iar apoi se poate afla cine au fost în spate”.
Vorbind despre prejudicierea celor trei bănci, Maia Sandu a opinat că „nu este o tranzacţie oarecare”. „Soarta acestui Guvern depinde de faptul dacă lucrurile vor începe să se clarifice”, a explicat ministrul.
Maia Sandu a lăsat să se înţeleagă că „în momentul când o să înţeleagă şi o să-i fie clar că nu există interes şi angajament din partea actualei guvernări, iar în două-trei luni lucrurile nu se mişcă”, ar putea renunţa la funcţia de ministru. ”Întotdeauna poți să pleci, depinde de ce se întâmplă”, a menţionat Maia Sandu.
Reamintim că, potrivit raportului companiei Kroll, în perioada anilor 2012-2014 a existat un efort coordonat și ascuns pentru preluarea controlului asupra celor trei bănci, iar ulterior, pentru a masca natura adevărată a tranzacțiilor, a fost maximizat volumul de credite acordate. În consecință, a avut loc deteriorarea bruscă a situației financiare a acestor trei bănci, înregistrându-se credite dubioase în sumă de 13,3 miliarde de lei.