Majoritatea deputatilor in Parlament au refuzat sa voteze proiectul de lege, care obliga functionarii sa cunoasca limba moldoveneasca

Coresp. "Novosti – Moldova"&nbspMaxim Kalmikov /. Majoritatea deputatilor in Parlament au refuzat sa voteze joi proiectul de lege, care obliga functionarii sa cunoasca limba moldoveneasca.

Initiativa de a implementa amendamentele corespunzatoare la Legea Guvernului si Serviciului de Stat a fost inaintata de un sir de deputati independenti, care reprezinta opozitia, comunica agentia de stiri "NOVOSTI-MOLDOVA".

Potrivit amendamentelor propuse, functionarul nu poate fi angajat in cimpul muncii, daca nu cunoaste limba de stat.

Initiatorii au mentionat in cadrul dezbaterilor ca "pentru traducerea actelor oficiale se cheltuie sute de mii de lei, in loc ca acesti bani sa fie utilizati pentru studierea limbii". Ei au acuzat un sir de oficiali ai RM de faptul ca acestia "pur si simplu, nu doresc sa invete limba".

Dupa aceasta, deputatii au trecut la problema denumirii limbii de stat. Parlamentarul din partea PCRM Victor Stepaniuc a mentionat ca multi din Legislativ, in pofida denumirii oficiale "moldoveneasca", numesc limba de stat "romina". Referindu-se la amendamentele propuse, el a amintit ca in legislatie este deja stipulata necesitatea cunoasterii de catre functionari a limbii moldovenesti, iar a limbii ruse – in calitate de comunicare internationala, precum si in calitate de limba a minoritatii nationale predominate in localitatea, unde functioneaza aceasta.

"Toate procesele din tara si problema transnistreana denota necesitatea cunoasterii limbilor – si moldoveneasca, si rusa, si a altora", – a declarat Stepaniuc.

Dupa dezbateri indelungate, proiectul legii a fost respins prin majoritatea de voturi ale deputatilor. // "Noutati – Moldova"

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.