MAJORITATEA FINTINILOR DE SUPRAFATA DIN MOLDOVA SINT POLUATE

Circa 72% din fîntînile de suprafaţă şi 5,2% din fîntînile arteziene din R.Moldova sînt poluate cu nitraţi. Despre aceasta a anunţat miercuri Nicolae Opopol, şeful catedrei „Igienă şi Epidemiologie” a Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testimiţeanu”, în cadrul unui seminar cu privire la calitatea apei potabile din R. Moldova.

După cum transmite INFOTAG, Opopol a menţionat că acum 30-40 de ani în Moldova doar 20% din fîntînile de suprafaţă aveau un conţinut sporit de nitraţi.

„Creşterea cantităţii de nitraţi în fîntîni este determinată în special de activitatea umană – producerea şi utilizarea îngrăşămintelor minerale, producerea aluminiului, activitatea zootehnică, managementul casnic şi prelucrarea primară a produselor”, a spus Opopol.

Sursa citată a mai menţionat că din totalul de circa 132 mii de fîntîni din R. Moldova, 84% nu corespund standardelor privind mineralizarea generală, 9,2% la capitolul conţinutului de fluor, 8,2 la conţinutul de clor şi 15,7 la conţinutul de sulfaţi.

Potrivit lui Nicolae Opopol, pentru îmbunătăţirea calităţii apei potabile în Moldova este nevoie de salubrizarea localităţilor rurale, de menţinerea fîntînilor într-o stare bună tehnico-sanitară, de protejarea fîntînilor de contaminarea cu deşeuri umane şi animale, de curăţirea şi clorarea regulată a fîntînilor şi de supravegherea permanentă a calităţii apei din fîntîni.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.