Majoritatea partidelor nu prezintă rapoarte financiare anuale

Potrivit concluziilor preliminare ale unei analize efectuate de Asociația Promo-LEX, majoritatea partidelor politice se eschivează de la prezentarea rapoartelor financiare anuale către autoritatea mandatată cu responsabilități de supraveghere şi control. De asemenea, aproape jumătate din partidele politice înregistrate la Ministerul Justiției se eschivează de la aducerea în concordanță a prevederilor statutare cu prevederile normelor legale privind reglementarea cuantumului şi modului de achitare a cotizaţiilor de membru.

“În urma analizei rapoartelor financiare ale partidelor politice pentru 2013-2014, constatăm în continuare dependența partidelor politice de o singură sursă de finanțare. Pe de altă parte evidenţa cotizaţiilor şi a donaţiilor este desfășurată în mod sporadic şi cumulativ, neconform reglementărilor actuale din legislaţia privind finanţarea partidelor politice”, a menționat Cornelia Călin, analistă Promo-LEX.

Președintele Comisiei Electorale Centrale, dr. Iurie Ciocan, a reiterat noile reglementări ale legislației în domeniul finanțării partidelor politice stipulate în Legea nr. 36, în special, evidența financiar-economică internă a partidelor, dar și raportarea activității financiare a acestora și nu în ultimul rând responsabilitățile pentru CEC. Iurie Ciocan a atras atenția la necesitatea prezentării de către partidele politice a rapoartelor financiare anuale până la 31 martie 2016, în adresa CEC, în formatul prevăzut de noul regulament.

Student, jurnalist. Mai multe detalii la nicu.md.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.