Chişinău / Moldova.ORG/ — În fiecare toamnă, medicina naturistă recomandă o cură de nuci, fiindcă aceste fructe gustoase sunt extrem de sănătoase. Cura este indicată ca adjuvant în tulburările de stomac şi intestine: ulcere, dispepsii, iritaţii, diaree, constipaţie.
Putem mânca miez de nucă o lună întreagă, dacă nu depăşim 100 de grame pe zi. În acest fel, vom evita şi neplăcerile cauzate de ronţăitul îndelung al miejilor, adică inflamaţii bucale. Dacă ele totuşi se instalează, luaţi o linguriţă de miere de albine şi plimbaţi-o prin gură.
Sau se mai poate clăti gura cu decoct de salvie. Nucile se mestecă îndelung înainte de a fi înghiţite. Se pot consuma şi uşor prăjite, pentru a fi mai uşor de digerat. Nucile pe care nu le mâncaţi, păstraţi-le pentru preparate naturiste, utile în tratarea diferitelor afecţiuni. Sau puneţi-le la uscat. Imediat vine Crăciunul şi miezul de nucă va da cozonacilor un gust delicios. Cu toate că este săţios şi sănătos, mulţi dintre noi se feresc să mănânce prea mult miez de nucă, pe motiv că îngraşă. Într-adevar, are o valoare calorică mai mare decât a cărnii, dar grăsimile din nuci sunt nesaturate, contribuind la scăderea colesterolului.
Inima, prima protejată
Antioxidanţii conţinuţi în miezul fructului reglează pe cale naturală nivelul colesterolului în sânge şi, implicit, tensiunea arterială. Consumul periodic de nuci proaspete întăreşte vasele de sânge şi previne deteriorarea acestora, mai ales la vârstnici. Datorită bogăţiei în vitamina E, consumatorii de nuci prezintă risc minim de a face un atac de cord. Opt nuci pe zi ţin arterele flexibile, inima sănătoasă şi previn apariţia atacului vascular cerebral. Specialiştii ne sfătuiesc să consumăm nuci mai ales după o masă bogată în grăsimi pentru a atenua efectele lor negative asupra organismului.
Cercetătorii au mai observat că acidul alfa-linolenic din nuci poate fi benefic pentru cei cu tulburări ale ritmului cardiac. Grăsimile protectoare din nuci înlătură efectele grăsimilor saturate din dietă. Studiile au mai arătat că persoanele care mănâncă nuci de cel puţin de două ori pe săptămână, au un risc de două ori mai mic de a suferi o criză cardiacă subită, faţă de cei care nu mănâncă deloc nuci. Nucile reduc de asemenea şi riscul unei boli coronariene cu aproximativ 30%. Se spune că dacă mănânci cinci porţii de nuci verzi pe săptămână, vei avea o inimă de atlet.
Excelentă pentru stomac
Miezul de nucă prăjit combate infecţiile urinare, dar în acelaşi timp poate fi folosit şi pentru a scăpa de tuse. Este un excelent vermifug, eliminând în special tenia. Datorită conţinutului bogat în cupru, nucile sunt indicate în dieta persoanelor cu anemie. Miezul a 20 de nuci, consumat zilnic, e un tratament eficient contra psoriazisului sau a eczemelor alergice. Ba chiar rezolvă şi acneea. Nucile conţin vitamina B1, care joacă un rol esenţial în metabolismul glucidelor şi este absolut necesară pentru funcţionarea normală a musculaturii şi a sistemului nervos. Consumul de nuci creşte pragul de toleranţă pentru durere şi aduce o contribuţie importantă la menţinerea tonusului musculaturii netede, fiind implicat şi în procesele de transmitere neuromusculară. Miezul a patru nuci prăjite rezolvă constipaţia. Acelaşi efect se obţine şi dacă nucile se ţin în apă câteva ore înainte de a fi mâncate. Nucile conţin tanin, cu efect astringent, de aceea sunt folositoare şi în tratamentul diareei.
Antitumoral
Datorită conţinutului bogat în cupru, nucile sunt indicate în dieta persoanelor cu anemie, a persoanelor cu reumatism şi artroze, în stări precanceroase şi tuberculoză, în special tuberculoza osoasă şi, de asemenea, la bolnavii de sifilis şi blenoragie. De asemenea este de un excelent ajutor în tratamentul scrofulozei, pentru că favorizează drenajul limfei şi al pielii. Datorită acizilor graşi omega-3, antioxidanţilor şi fitosterolului, nucile sunt arme redutabile în lupta cu cancerul mamar. Tumorile se micşorează şi chiar dispar.
Un nou studiu arată că un consum zilnic moderat de nuci aduce beneficii pacienţilor diagnosticaţi cu diabet de tip II, menţinând sub control limitele de insulină. Potrivit experţilor, un aport zilnic de 30 de grame de nuci reduce riscurile agravării bolii într-o proporţie mult mai mare decât un regim hipocaloric şi hipolipidic. Bărbaţii ar trebui să consume des nuci, deoarece aceste fructe tratează sterilitatea şi impotenţa.