Mândria satului Mândra (VIDEO)

De Adriana Agapii/ Chișinău / Moldova.ORG/ — Frumoase sunt satele Moldovei, frumoşi sunt oamenii care locuiesc în aceste sate şi care dau denumiri atât de sugestive localităţilor republicii. Centrul spiritual al localităţilor rurale a fost din toate timpurile biserica satului. Astăzi vreau să vă îndrept privirea cercetătoare către mândria satului Mândra din raionul Călăraşi.

Nu departe de capitala Moldovei Chişinău, există o localitate cu o denumire frumoasă şi reprezentativă pentru săteni, Mândra. Se zice că pe timpuri în aceste regiuni o fată mândră şi-a înfiinţat o crâşmă la care veneau prin apropiere. Astfel, fata a mândră a dat naştere unui sat de localnici mândri, în sensul frumos ala cuvântului.

Satul Mândra este deţinătorul unei bijuterii albastre la care se adună în fiecare duminică sătenii la Sfânta Liturghie. Este biserica satului, care e construită în întregime din lemn. Deşi este o construcţie destul de veche, s-a păstrat într-o stare perfectă.

Anul construcţiei şi meşterul nu se cunosc deoarece biserica a fost adusă în sat din altă localitate. Parohul bisericii, părintele Vitalie, spune că locaşul de cult a fost adus din satul Rădeni.

Biserica satului Mândra are hramul Sfântului Mare Mucenic Dumitru, care este cinstit în sat cu mare fast. Sfântul Dumitru este şi cel care a păstrat intactă biserica atâta amar de timp. Biserica este astăzi foarte bine păstrată şi datorită lemnului din care sete construită, lemn de stejar.

Biserica unul sat este locul în care lumea se adună cu mare drag pentru a se ruga împreună pentru binele atât localnicilor, cetăţenilor ţării dar şi în general a pământenilor. În Moldova biserica este centrul spiritual şi moral ala localităţii ce trebuie cinstit şi păstrat cu sfinţenie. Acelaşi lucru fac şi localnicii satului Mândra, care după spusele parohului satului, au contribuit cu mult efort şi surse financiare pentru amenajarea locaşului de cult.

Creştini ortodocşi din toate colţurile republicii, dar şi simpli curioşi, vă invit să vizitaţi locaşurile de cult din Moldova fiecare dintre acestea vă vor lăsa amintiri şi imagini frumoase în creieraş.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.