Marian Lupu: Romania nu prea poate ajuta Moldova in UE

România se poziţionează drept avocat al Republicii Moldova, lucru pe care îl salutăm, dar ea însăşi se confruntă cu probleme în UE şi nu prea poate ajuta Moldova în realizarea aspiraţiilor sale europene, consideră preşedintele Partidului Democrat, Marian Lupu.

După cum transmite INFOTAG, el a spus în cadrul unui seminar, organizat la iniţiativa fondului umanitar rus „Priznanie”, că România are posibilităţi limitate de „avocat”.

„Pentru a susţine Moldova pe calea integrării europene este nevoie de o susţinere serioasă din partea tuturor ţărilor UE”, consideră Lupu.

Potrivit lui, problemele României seamănă mult cu cele ale Moldovei – corupţia, cultură politică slabă, de aceea ambele ţări trebuie să muncească enorm pe direcţia modernizării.

„Recensămîntul populaţiei Moldovei din 2004 a arătat că politica românismului în ţară nu are şanse şi nici perspective. Acest lucru este confirmat şi de mulţi experţi români, care înţeleg că pentru moldoveni redobîndirea cetăţeniei române nu reprezintă o loialitate faţă de statul român, ci un mijloc de a obţine posibilitatea de a circula liber prin Europa”, a spus deputatul.

În opinia sa, poziţia proromânească a unei părţi a elitei politice a Moldovei este formată de aşteptările false, fapt care „sustrage politicienii şi populaţia de la soluţionarea problemelor cu adevărat serioase din Moldova”.

„Unele forţe politice, inclusiv cele aflate la conducere, consideră că sarcina de bază a coaliţiei de guvernare este promovarea românismului în Moldova”, a spus Lupu, care consideră că aceasta „este o cale greşită şi fără rezultate, care ar putea avea consecinţe grave pentru ţară”.

Potrivit deputatului, în relaţiile cu România important este să fie continuate negocierile şi semnarea actelor de bază – Tratatul politic de bază şi Acordul privind frontiera.

„Acest lucru va oferi mai multă încredere, de unde vor avea de cîştigat ambele ţări”, consideră Lupu.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.