Martora istoriei neamului

De Adriana Agapii/ Chișinău / Moldova.ORG/ — Cum credeţi ce ar putea să devină martorul istoriei unui neam de creştini ortodocşi? O biserică, bineînţeles, dar nu una simplă ci una veche şi de lemn.

Aceasta este descrierea bisericii din lemn de la Pojogeni, localitatea Dealul Ocii din judeţul Gorj, România.

Este o biserică mai puţin obişnuită prin faptul că-i lipseşte cu desăvârşire turnul, parte componentă pentru majoritatea bisericilor ortodoxe şi nu numai. Este construită într-un stil arhitectural din regiunea Olteniei, care se distinge printr-un pridvor destul de vechi construit pe stâlpi cu capete sculptate şi o tinda. Picturile din iconostas sunt unice în întreaga regiune a Olteniei.

Odată ce păşeşti în interiorul bisericii privirea vizitatorului este atrasă ca un magnet de inscripţia scrijelită la intrare, care spune: „Acest sfânt lăcaş, Dumnezaesc să făcut în zilele luminatului domn Gheorghie Anagiarlu şi părintele nostru episcopu Nectarie. 7305”.

În citat este indicat anul construcţiei ca fiind 7305 de la Facerea Lumii, adică 1796-1797, ani în care ctitorul bisericii, episcopul Nectarie devenea mitropolitul Ţării Româneşti.

Biserica este construită în totalitate din lemn, iar stilul construcţiei şi modalitatea aranjării bârnelor dă rezistenţă deosebită construcţiei.

Elemente formale vechi ce indică vechimea bisericii sunt proporţiile, tehnica de îmbinare a bârnelor, ferestrele cu rame monoxile păstrate la navă precum şi modul de îmbinare a portalului. La acestea se pot adaugă semnele de numerotare a bârnelor, ce apăr de sub spoială atât pe pereţii exteriori ai bisericii cât şi pe cei ai altarului.

Această biserică păstrată cu sfinţenie secole la rând de enoriaşi,a fost lăsată de câteva decenii de izbelişte, dar a fost salvată de la pierzanie în ultimă instanţă prin transferarea ei la mănăstirea Cămărăreasa, astfel păstrându-se una dintre verigile istoriei originale ale credinţei de secole a localnicilor.

Biserica de lemn din Pojogeni este îndrăgită de turiştii iubitori de vestigii care emană istorie prin fiecare fibră a sa, ceea ce este şi cazul acestui locaş de cult.

Distanţa de la Chişinău până la Biserica de lemn de la Pojogeni este de 728 km.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.