Masă rotundă: Accesul la internet în bandă largă

Statului îi revine un rol decisiv în crearea pieţei de acces la internet în bandă largă

În condiţiile în care piaţa serviciilor de acces la Internet în bandă largă este la etapa de formare statul trebuie să aibă grijă de crearea elementelor necesare pentru buna funcţionare şi dezvoltare a acestei pieţe. Concluzia dată a fost făcută de participanţii la masa rotundă, organizată la începutul săptămânii curente de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI), la care s-au discutat probleme ale dezvoltării pieţei reţelelor şi serviciilor de acces la Internet. La ea au participat responsabili de la ministerele Economiei şi Comerţului, Dezvoltării Informaţionale, reprezentanţele unor organisme internaţionale la Chişinău, instituţii ştiinţifice şi de consultanţă, Asociaţia Companiilor Private din domeniu, reprezentanţi ai principalilor furnizori de reţele şi servicii de acces la Internet.

În deschiderea şedinţei, directorul Agenţiei Sergiu Sîtnic a invocat drept motiv al organizării mesei rotunde necesitatea de a analiza cauzele situaţiei create pe piaţa Internet – ului de mare viteză şi de a propune soluţii pentru stimularea dezvoltării acestei pieţe. „Creşterea anuală cu un procent a ratei de penetrare a serviciilor de acces la Internet şi atingerea nivelului de circa 4% nu poate nicicum satisface necesităţile unei societăţi informaţionale care se bazează, în primul rând, pe Internet – ul de mare viteză”. Cu acest ritm vom avea nevoie de încă 15 ani pentru a ajunge actualul nivel european de 20%, a estimat Sergiu Sîtnic.

Discuţiile în cadrul mesei rotunde au fost precedate de prezentatea analizei evoluţiei pieţei reţelelor şi serviciilor de acces la Internet, a acţiunilor întreprinse de ANRCETI în scopul reglementării acesteia, inclusiv proiectul de reglementare a calităţii serviciilor date, a proiectului Concepţiei de dezvoltare a accesului în bandă largă şi a viziunii Asociaţiei Companiilor Private asupra problemei date.

Participanţii la dezbateri au abordat multiple probleme cu care se confruntă piaţa, formulând, totodată, propuneri şi soluţii pentru depăşirea acestora. În opinia lui Valeriu Lazăr, director al companiei „BIS – Group”, în condiţiile în care rata de penetrare a serviciilor în bandă largă este de 3,8%, statului îi revine un rol decisiv în crearea acestei pieţe. „El nu trebuie să substituie rolul operatorilor, ci să stabilească reguli clare „de joc”, să asigure respectarea acestora şi să creeze premise favorabile pentru atragerea investiţiilor în infrastructura pieţei date”. În acest context, Sergiu Postică, reprezentant al companiei „Orange”, a declarat că investiţiile serioase în infrastructura serviciilor în bandă largă vor veni numai atunci, când vom avea o politică clară şi predictibilă pe termen mediu şi lung în acest domeniu.

Dona Şcola, consilier de proiect în cadrul reprezentanţei USAID la Chişinău, a menţionat că, în condiţiile de criză, este foarte important ca statul să susţină acest sector prin sporirea consumului propriu de servicii în bandă largă şi să faciliteze consumul acestora de către populaţie. „Experienţa altor ţări arată că serviciile electronice oferite de Guvern şi mediul de afaceri sunt eficiente şi se pot dezvolta numai atunci, când rata de penetrare a serviciilor în bandă largă atinge nivelul de 20%”. Ion Coşuleanu, manager de proiect în cadrul PNUD, şi Serghei Lobastov, reprezentant al Asociaţiei Companiilor Private, s-au pronunţat pentru aplicarea principiului de partajare a infrastructurii existente şi facilităţilor acesteia între operatori în scopul extinderii geografiei de furnizare a serviciilor în bandă largă prin accesul la bucla locală.

Luând cuvântul în cadrul dezbaterilor, directorul Agenţiei a menţionat necesitatea gestionării mai eficiente a spectrului de frecvenţe radio şi elaborării unei politici transparente în acest domeniu în scopul sporirii atractivităţii pieţei de acces la Internet în bandă largă şi atragerii a noi investiţii pentru dezvoltarea acesteia. Noi trebuie să fim pregătiţi de a oferi spectrul corespunzător de frecvenţe pentru implementarea noilor tehnologii de servicii în bandă largă prin radioacces, inclusiv a celor de generaţia a patra (4G), a opinat Sergiu Sîtnic.

În finalul şedinţei, el a apreciat utilitatea sugestiilor şi propunerilor făcute de toţi participanţii la dezbateri, accentuând că Agenţia va ţine cont de ele şi le va promova pentru a fi incluse în proiectul Concepţiei de dezvoltare a accesului în bandă largă şi în planul de acţiuni privind implementarea acestei concepţii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.