Mecanisme ipotecare în dezvoltarea sectorului vitivinicol

Guvernul a elaborat un proiect de hotărâre cu privire la impulsionarea ritmurilor de dezvoltare a sectorului vitivinicol care deţine, potrivit autorităţilor, o poziţie strategică în economia naţională.

Astfel, Executivul a aprobat concepţia dezvoltării acestui sector prin implementarea mecanismelor ipotecare. La propunerea Agenţiei agroindustriale „Moldova-Vin”, Guvernul a acceptat crearea unei companii de investiţii ipotecare pentru lărgirea sferei de plantaţii viticole. Această companie va asigura, anual, plantarea a 2.000-2.500 hectare de viţă-de-vie. Totodată, Agenţia agroindustrială „Moldova-Vin” va crea condiţii adecvate de activitate pentru această companie ipotecară şi va organiza o campanie publicitară privind înfiinţarea plantaţiilor viticole prin ipotecă.

Fondurile pentru susţinerea plantaţiilor de viţă-de-vie vor fi alocate de către Ministerul Finanţelor care urmează să distribuie, până la 1 ianuarie 2008, în fondul Agenţiei „Moldova-Vin”, 10 milioane de lei.

În context, Executivul a solicitat Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare să formeze în regiunile vitivinicole patru staţiuni tehnologice de maşini, specializate în înfiinţarea plantaţiilor de viţă-de-vie.

Potrivit directorului general al „Moldova-Vin”, Valeriu Mironescu, chiar dacă, începând cu luna martie a anului 2006, au apărut unele probleme legate de blocarea exportului de vin pe piaţa Federaţiei Ruse, sectorul viticol rămâne o prioritate a economiei moldoveneşti. „acest sector este o direcţie atractivă de specializare pentru mai mulţi agenţi economici, în primul rând, din sudul şi centrul ţării”, a precizat Valeriu Mironescu.

Terenurile plantate cu viţă-de-vie ocupă, în momentul de faţă, 140 mii de hectare. // Flux

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare