Comunitatea medicală din Republica Moldova cere permisiunea de a utiliza canabisul în scopuri medicale. Potrivit medicilor, marijuana provoacă nu doar daune, dar are și beneficii asupra organismului, iar multe boli au prescripție de a fi tratate cu marijuana, inclusiv SIDA, schizofrenia și cancerul, scrie portalul specializat mednews.md.
În Republica Moldova, conform legislației, marijuana este trecută în categoria substanțelor fără uz medical, de aceea, nu este folosită în tratarea bolnavilor.
„Din păcate, foarte puțini oameni cunosc despre proprietățile terapeutice ale canabisului, în special, a canabinoidelor și terpenoidelor. În comunitatea internațională, acest subiect este studiat de mai bine de 30 de ani, există mai multe asociații internaționale care fac astfel de cercetări. Canabisul este indicat ca preparat terapeutic în multiple nozologii și sindroame patologice”, a declarat pentru MedNews medicul psihiatru, master în fiziologia omului, Stanislav Grosu.
La rândul său, Emanuel S. Onaivi, profesor la Universitatea „William Paterson” din SUA, care a susținut o prelegere pentru medicii din Republica Moldova, a declarat că există multe mituri legate de marijuana. „Una dintre ele este că marijuana poate fi un drog de început, adică oamenii care folosesc canabisul trec, ulterior, la droguri grele ce creează dependență. Un alt mit este că marijuana cauzează sindromul amotivațional, dezinteres total. Canabisul nu are valoare medicală și este periculos – este un alt mit”, a declarat profesorul american.
Emanuel S. Onaivi a mai spus că marijuana nu poate fi numit drog, poate fi numit substanță psiho-activă, care are efecte benefice asupra organismului. „Canabisul este indicat în tratamentul maladiilor Parkinson, scleroză multiplă, epilepsie, anorexie, depresie. Pacienților cu cancer și SIDA, această plantă le este direct indicată ca antivomitiv, stimulator de apetit și antidepresant”, a relatat profesorul american.
Canabisul este legalizat în 23 de state din SUA și în 10 țări europene.