Aceasta regiune separatista va decide duminica aderarea la Rusia, 600 km de la ea.
"Amintiti-va. Noi nu suntem moldoveni". Aceste slogane, ilustrate de fotografii din timpul razboiului din 1992, acopera toti peretii din Tiraspol. Un conflict care a lasat 812 morti din partea transnistreana. Regiunea rusofona in teama ca ca Moldova independenta va intra in Romania Mare, a fost sustinuta de Moscova pentru a iesi victorioasa in acest razboi.
Duminica, in jur de 400 mii de alegatori a republicii moldovenesti transnistrene (pmr, in rusa), aceasta banda de pamant 45 km in latime si 450 km in lungime, inghesuita intre Moldova si Ucraina, vor participa la al saselea referendum. Intrebarea principala: "Sustineti politica de independenta a pmr si aderarea sa viitoare voluntara la Federatia Rusa?"
Acest teritoriu minuscul, separat de Rusia de 600 km este condusa de o mana de fier de 16 ani de Igor Smirnov. Se crede ca el e un fost KGB-ist insa acest fapt nu poate fi confirmat. De la URSS, omul cu sprancene dese, cu mustete si barba care se aseamana cu Lenin, a pastrat secera si ciocanul ca emblema nationala.
Miercuri, rectorul universitatii din Tiraspol a strans intr-un amfiteatru in jur de 500 de studenti pentru a le cere "sa faca datoria de cetatean". Pe strazile insorite a "capitalei" care se aseamana cu un sat sovietic provincial, campania pentru NU este inexistenta. Pentru cancelariile occidentale, acest referendum este o "farsa".
Trafic de tot felul
Propaganda si presiunea nu e suficienta pentru a explica uninimitatea "prorusa". Explicatia atragerii pentru "Rusia Mare", precum o cheama presedintele Smirnov, este mai putin etnica sau lingvistica si mai mult economica. Toti aici au parinti la Chisinau (Moldova) sau Odesa (Ucraina), o ora de ruta, ies din "tara" fara mari probleme.
"Blocada" din primavara 2006 a inasprit sentimentul national. Pe 1 martie 2006, Ucraina si Moldova, au aplicat un acord vamal, oprind importul bunurilor transnistrene care nu aveau stampila moldoveneasca. Tiraspolul a refuzat sa inregistreze companiile sale in Moldova, provocand o criza economica. De atunci intreprinderile transnistrene s-au inregistrat, iar micile butice ca supermarketurile grupului Sherif (care poseda benzinarii, club de fotbal si statie de televiziune) sunt bine aprovizionate.
Relansarea comertului legal nu a eliminat traficul suspicios de tot fel care a persistat in Transnistria de 15 ani. Frontierele sale sunt filtre iar vamele, conduse de unul din fii presedintelui, Vladimir, incaseaza profiturile. Pentru bunurile care sunt apoi revandute clandestin… in Ucraina.
O economie sustinuta de Rusia
Pe langa trafic, economia este sustinuta masiv de Moscova. Potrivit asa-numitului "ministru a afacerilor externe" Valeri Litkai, Rusia care sustine rubla locala, a injectat 55 milioane de dolari in acest an pentru a plati pensiile si a sustine uzinele cu probleme. Pe de alta parte, intreprinderile rusesti detin controlul intreprinderilor care erau plamaii industriali a Moldovei foarte rurale.
"Noi nu putem rezolva conflictul bazandu-ne pe nationalitate sau religie", sustine Dmitri Soin. Acest om de 37 ani, cu par lung strans in coada, este ideologul carizmatic a miscarii de tineret Proriv, in acelasi timp fiind directorul institutului local de sociologie. Dmitri ne-a primit oferindu-ne ceai verde in biroul "scolii Che-Guevara" a organizatiei Proriv, situata pe piata centrala a Tiraspolului. In spatele sau, tineri pe fundalul muzicii tecno utilizeaza internetul si pregatesc viitoarele manifestari a acestei miscari pro-ruse. Acelasi Dmitri Soin nu ascunde faptul ca e ofiter a MGB, KGB-ul local. Autoritatile moldovenesti il acuza pentru omor si, potrivit unei investigatii jurnalistice, el este implicat in trafic de arme. Acuzatii care-l fac sa rada, prezicand democratie si toleranta. O toleranta la moda la Tiraspol: in localul sau de tron un manechin reprezinta inamicul sau, presedintele moldav, Vladimir Voronin, imbracat in negru in uniforma ofiterului SS. // Le Figaro, traducere de Val Popovici